Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Νέες απολύσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Μετρό Θεσσαλονίκης

left.gr,08/04/2013

Όπως καταγγέλλει με δελτίο τύπου του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, πριν καν περάσει ένας μήνας από την πραγματοποίηση μαζικών απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων στο αρχαιολογικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιοι προχώρησαν σε νέες απολύσεις...Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τότε που πραγματοποιήθηκαν μαζικές απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στο αρχαιολογικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ωστόσο, ότι ο αριθμός του προσωπικού που αποχώρησε δεν ήταν ικανοποιητικός και έτσι πραγματοποιήθηκαν νέες απολύσεις, ηπιότερου ποσοστού αυτή τη φορά, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλήφθηκαν ονόματα αρχαιολόγων προς αποχώρηση. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι, κατά την εξαγγελία τους, ενώ οι λοιπές ειδικότητες αναφέρονταν αριθμητικά, για τους αρχαιολόγους γινόταν ρητή, ονομαστική αναφορά, πράξη που προκαλεί την έντονη αντίθεση του συλλόγου μας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι οι απολύσεις αποφασίστηκαν μονομερώς από τον Κύριο και τον ανάδοχο του έργου παρακάμπτοντας κατάφορα την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία αποτελεί τον καθ΄ύλην αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση του προσωπικού του, που ορίζεται «καθ΄υπόδειξιν» της.

Η διενέργεια του αρχαιολογικού έργου αποτελεί αρμοδιότητα των Εφορειών Αρχαιοτήτων και ως εκ τούτου, η επιλογή του προσωπικού τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς τα άτομα που το διεξάγουν, είναι πεδίο ευθύνης αυτών και στοχεύει στη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των εργασιών. Αντιθέτως, η επιλογή προσωπικού από μη αρμόδιους –για το συγκεκριμένο αντικείμενο- φορείς συνιστά ευθεία παρέμβαση στο αρχαιολογικό έργο και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εκχώρησης μέρους του ελέγχου του από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία στην ιδιωτική βούληση των εκάστοτε αναδόχων. Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο, η επιλογή των αρχαιολόγων και του προσωπικού που απασχολείται σε σωστικές ανασκαφές, γίνεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μέσω των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, με κριτήρια που αυτή θεσπίζει. Μέσω της τήρησης των νόμιμων διαδικασιών επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ακεραιότητας των εργαζομένων, αλλά και του αρχαιολογικού έργου, αποφέροντας το καλύτερο δυνατόν επιστημονικό αποτέλεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, επιχειρείται η εκχώρηση πρωτοφανών δικαιωμάτων σε αναρμόδιους παράγοντες, για τη δημόσια διαχείριση του πολιτισμού, καταστρατηγώντας έτσι τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Αιτούμαστε την ανάκληση των ανωτέρω μονομερών απολύσεων, την άμεση εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου και καμία παρέκκλιση από τις διατάξεις αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.