Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Κοντά σε συμφωνία για το στρατόπεδο Παύλου Μελά

voria.gr,24/05/2013

Τι προβλέπει η προσυμφωνία ανάμεσα σε δήμο και στρατιωτική ηγεσία για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου. Σε 1,5 μήνα οι τελικές υπογραφές...
Του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Τίτλοι τέλους φαίνεται να πέφτουν στο σήριαλ των τελευταίων 20 ετών σχετικά με την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον δήμο, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο δήμαρχοςΔιαμαντής Παπαδόπουλος.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Παύλου Μελά ανάμεσα στην ηγεσία του δήμου και τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία επισκέφθηκε την πόλη. Οι δύο πλευρές φέρεται να κατέληξαν σε μια προσυμφωνία, η οποία, αφού εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναμένεται να λάβει τις τελικές υπογραφές το αργότερο στα μέσα Ιουλίου.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, όλες οι πλευρές τήρησαν καλοπροαίρετη στάση και θεωρώ ότι οδεύουμε προς το τέλος μιας ιστορίας που μας βασανίζει από το 1994, με ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα θετικό για την πόλη και τον δήμο», δηλώνει στη Voria.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσυμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του στρατοπέδου στον δήμο για 49 χρόνια, εκτός από μία δομημένη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου, δήμος Παύλου Μελά έχει εκπονήσει τα τελευταία σειρά μελετών για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου, συνολικής έκτασης 340 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρώην στρατόπεδο χωρίζεται σε δύο ζώνες:

- Η δεξιά ζώνη, ή αλλιώς “ιστορική ζώνη”, αφορά ένα κομμάτι γης στα δεξιά του στρατοπέδου, όπου βρίσκονται τα επτά ιστορικά κτήρια. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μουσείο, στο οποίο θα μπορεί να μπει και μέρος από τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στο μετρό, δημαρχιακό μέγαρο και κέντρο προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης.

- Στην κεντρική ζώνη, ή “πράσινη ζώνη”, θα δημιουργηθεί βοτανικός κήπος.

Στην αριστερή ζώνη, προς την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, θα γίνει χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί πως στη σημερινή τρίωρη συνάντηση στο δημαρχείο Παύλου Μελά μετείχαν οι επικεφαλής ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Θεσσαλονίκης, Ν.Δεβετζής, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δ.Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, η τεχνική και νομική υπηρεσία του δήμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.