Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Το μετρό Θεσσαλονίκης; «Το μετρό 2023 και βλέπουμε!»

dimokratianews.gr,30/07/2014

Το 2023 (!) θα είναι έτοιμο το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του έργου. Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στράφηκαν κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της Αττικό Μετρό, τονίζοντας ότι αμφότεροι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στο έργο.
«Οποιον σταθμό και αν καταργήσουν, το μετρό δεν πρόκειται να λειτουργήσει στις αρχές του 2018, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του έργου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης. «Παλιότερα είχαμε πει ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2020, πλέον εκτιμάμε ότι θα υλοποιηθεί το 2023!» πρόσθεσε με νόημα.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν το “χαλί” κάτω από το οποίο προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο. Ακόμη και να μην υπήρχε η καθυστέρηση λόγω των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, το έργο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις στη Βούλγαρη» σημείωσε ο κ. Κυπριανίδης και πρόσθεσε: «Η Αττικό Μετρό μεταφέρει τους μετροπόντικες στη Νέα Ελβετία, χωρίς κάποιος να γνωρίζει εάν θα τεθούν σε λειτουργία».
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο μετρό καταγγέλλουν ότι με «δάκτυλο» του Γιάννη Μπουτάρη αναβλήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η εξέταση της μελέτης της Αττικό Μετρό για την τύχη των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου.

«Η στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο ζήτημα των αρχαιοτήτων είναι αδικαιολόγητη» είπε στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Παπάς, αρχαιολόγος και γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο μετρό. «Ζήτησε να μη συζητηθεί στο ΚΑΣ η μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση για το έργο. Το θέμα θα τεθεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη νέα καθυστέρηση;» αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο εργοτάξιο της Πυλαίας, όπου βρέθηκαν βλήματα, ενώ σημειώνουν ότι δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση επιπλέον 42.000.000 ευρώ που απαιτούνται για τις ανασκαφικές εργασίες.

Θάνος Χερχελετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.