Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Σήμερα το ραντεβού για τα αρχαία του μετρό

avgi.gr,13/11/2014

Συνεχίζεται η διαμάχη της Αττικό Μετρό με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου και σήμερα αναμένονται εξελίξεις από τη συνάντηση που θα έχει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρήστο Τσίτουρα.

Η Αττικό Μετρό και ο γ.γ. Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΚΑ Στ. Σιμόπουλος προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση του μετρό στον δικαστικό αγώνα του δήμου για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, ενώ εξ αρχής πρόβαλλαν την άποψη ότι «αρχαία και μετρό» δεν συμβαδίζουν. Μια πρόσφατη αναφορά του Γ. Μπουτάρη ότι ο δήμος είναι κοντά σε μια συναινετική λύση με την ανάδοχο του μετρό πυροδότησε νέες κόντρες, ενώ ο δήμος τονίζει ότι οι καθυστερήσεις στο έργο είναι άσχετες με το θέμα των αρχαιοτήτων.

Πριν από λίγες η διοίκηση του δήμου με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία «αλλαγή πλεύσης» στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και πως επιμένει στη θέση τής συνύπαρξής τους με το μετρό. Το θέμα πλέον εστιάζεται στον τρόπο που θα βρεθεί ώστε και οι αρχαιότητες να παραμείνουν, και το έργο να συνεχιστεί κανονικά. Όλο αυτό το διάστημα, όπως τονίζουν αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες, δεν έχει εξεταστεί σοβαρά το αν μπορεί να συνεχιστεί η κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου χωρίς να χρειαστεί οι αρχαιότητες να αποσπαστούν από το σημείο όπου αποκαλύφθηκαν. Η θέση «και μετρό και αρχαία» είναι κυρίαρχη στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά όχι απλώς οι αρχαιότητες να παραμείνουν στη θέση τους, αλλά σε καμία περίπτωση να μην αποσπαστούν από το σημείο όπου τις αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υποχώρησε και συζήτησε μια «συναινετική» λύση που προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σύμφωνα με την οποία οι αρχαιότητες να αποσπαστούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος και στη συνέχεια να επανατοποθετηθεί περίπου το 85% και πάλι στο σημείο όπου βρέθηκαν.

Παράλληλα, η διοίκηση Μπουτάρη ζήτησε μια τρίτη γνώμη από ανεξάρτητο μελετητικό γραφείο του Λονδίνου, που έχει την ευθύνη του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, για το αν ο σταθμός της Βενιζέλου μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς να αποκολληθούν οι αρχαιότητες. Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι του ξένου γραφείου δεν ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, αφού η Αττικό Μετρό αρνείται να δώσει τεχνικά στοιχεία του έργου στον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Η διοίκηση Μπουτάρη δηλώνει ότι μόνο «εφόσον από τη γνωμοδότηση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα προκύψει ότι η μη απόσπαση των αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου δεν είναι εφικτή, μεταξύ άλλων και εξαιτίας κόστους και χρόνου των σχετικών εργασιών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα επιμείνει σ' αυτό το ενδεχόμενο» και κατηγορεί την Αττικό Μετρό ότι «με παρελκυστικές τακτικές, λασπολογία και μετάθεση ευθυνών επιδιώκει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να 'πνίξει' την υπόθεση, μαζί με τα αρχαία και με το μέλλον της πόλης».

Σήμερα οι Γ. Μπουτάρης και Χρ. Τσίτουρας αναμένεται να συζητήσουν τόσο για την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του σταθμού της Βενιζέλου, όσο και για το ότι η Αττικό Μετρό αρνείται να παραχωρήσει στον δήμο τα στοιχεία που είναι «τεχνικώς απαραίτητα για τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, προκειμένου αυτός να παράσχει μια κατ' αρχάς -και δωρεάν- γνωμοδότηση για το εφικτό τής μη απόσπασης των αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου», κάτι για το οποίο έστειλε και εξώδικη δήλωση.

Μ. ΠΛΗΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.