Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αρχαιότητες στο Mετρό Θεσσαλονίκης: Τον Δεκέμβριο η επανεξέταση, λέει ο Μπουτάρης

avgi.gr,14/11/2014

Τον Δεκέμβριο θα επανεξεταστεί το τεχνικό θέμα για το αν θα αποσπαστούν ή όχι τα αρχαία του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρο Χρήστο Τσίτουρα.

«Για το θέμα της απόσπασης ή μη απόσπασης των αρχαιοτήτων, που είναι περίπλοκο, συμφωνήσαμε να γίνει μια επόμενη συνάντηση στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με διάφορους διεθνείς εμπειρογνώμονες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουτάρης, ενώ αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν είπε πως «συζητήσαμε με τον κ. Τσίτουρα για την καλύτερη λύση σχετικά με τον αρχιτεκτονικό επανασχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η ενότητα του αρχαιολογικού χώρου».

Το «κλειδί» στα όσα είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις λέξεις «πλήρης ανάδειξη», αφού στην περίπτωση που τα αρχαιολογικά ευρήματα αποσπαστούν από το σημείο όπου βρέθηκαν, στην καλύτερη περίπτωση θα επανατοποθετηθεί το 80% και όχι το σύνολό τους. Οι δύο συμφώνησαν, να προχωρήσουν με βάση τις ιδέες της ομάδας Αλεξοπούλου και της Αττικό Μετρό, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση και να κατατεθεί κοινή πρόταση στο ΚΑΣ, που θα συνεδριάσει για το θέμα στα μέσα Δεκεμβρίου. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε, τελικά, σ' αυτήν την κοινή πρόταση για το ΚΑΣ» επισήμανε ο Γ. Μπουτάρης. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαριστεί και από τρίτους εμπειρογνώμονες αν υπάρχει τεχνική λύση για την κατασκευή του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, χωρίς να χρειαστεί να αποσπαστούν οι αρχαιότητες και χωρίς να εκτινάσσεται τραγικά το κόστος του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.