Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Μετρό Θεσ/νίκης: Ζήτημα χρόνου η διάλυση της σύμβασης

capital.gr,16/12/2014

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στη διάλυση της σύμβασης θα προχωρήσει η κοινοπραξία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης (ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda), απόφαση που θα ληφθεί στο πλαίσιο προσεχούς γενικής συνέλευσης των εταιρειών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, οι ιταλικές εταιρείες δεν επιθυμούν ο ανάδοχος να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος διάλυσης του έργου, επιδιώκουν να παραμείνει το έργο στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών τους και στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προτού κληθούν να συστρατευθούν με την απόφαση των υπόλοιπων βασικών μετόχων.




Πηγές που γνωρίζουν σημειώνουν ότι τη διάλυση της σύμβασης παραχώρησης δεν επιθυμεί ούτε η ηγεσία της Αττικό Μετρό που φαίνεται να βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο»- όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά - ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου υπέρ της κοινοπραξίας.Βάσει της σχετικής απόφασης, η Αττικό Μετρό κακώς προχώρησε μονομερώς σε παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου για το 2016.

Διάλυση της σύμβασης και...ματαίωση της διάλυσης

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξελίξεις των επόμενων ημέρων στο μεγαλεπήβολο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, συμβατικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ (ο απαιτούμενος προϋπολογισμός είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ) θα αφορούν την αίτηση διάλυσης της σύμβασης. Πρόκειται για κίνηση στην οποία μπορεί να προχωρήσει, χωρίς καμία επίπτωση, το κονσόρτσιουμ που διατηρεί τη δυνατότητα, ταυτόχρονα, να διεκδικήσει αποζημίωση από το Δημόσιο για την μη έγκαιρη παράδοση των χώρων. Σήμερα ο ανάδοχος διεκδικεί συνολικά ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε διάφορες διεκδικήσεις, όπως η λήψη αποζημίωσης ύψους 215 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που-εκτιμά ότι- υπέστη λόγω της μονομερούς παράτασης.

Στη συνέχεια ο παραχωρησιούχος μπορεί να προχωρήσει στην ματαίωση της διάλυσης, διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία δημοσίων έργων. Με τον τρόπο αυτό, ο ανάδοχος μπορεί να εισπράξει αποζημίωση για τις θετικές ζημιές που υπέστη, δηλαδή για τις δαπάνες που έχει καταβάλει όσο καιρό τα έργα ήταν σε τέλμα. Και ταυτόχρονα να αναπροσαρμοστούν οι καταληκτικές προθεσμίες του έργου (όπως προβλέπεται κατά τη διαδικασία ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης). Βέβαια, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το Δημόσιο να συναινέσει σε μία τέτοιου είδους λύση, η οποία, ενδεχομένως, όπως αναφέρουν πηγές, να αποτελούσε μονόδρομο.

Και αυτό διότι η δημοπράτηση του τμήματος του έργου που υπολείπεται (περίπου το 70%) θα αποτελούσε μία δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρο διαδικασία που θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο -για τον ανάδοχο και την πολιτεία- είναι να βρεθεί «φόρμουλα» ώστε να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και να επιταχυνθούν οι απαλλοτριώσεις. Και όχι άδικα, καθώς μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν διαρκέσει 5,5 χρόνια, έχοντας περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ, με την πρόοδο του έργου να διαμορφώνεται στο 23%.



dimitris.delevegos@capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.