Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Κινητοποιήσεις για τις ομαδικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

efsyn.gr,21/03/2015

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
Εν ψυχρώ απολύσεις στο «παγωμένο» μετρό της Θεσσαλονίκης. Με νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα για τους εργαζόμενους, που, αντί να δουλεύουν νυχθημερόν για την αποπεράτωση του έργου, βγαίνουν στους δρόμους αντιμέτωποι με την ανεργία, παρά την απόφαση Σκουρλέτη στα τέλη Ιανουαρίου για παράταση των διαβουλεύσεων με την κατασκευάστρια κοινοπραξία.

Στόχος, να κινητοποιήσουν τους φορείς της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις 100 εργαζομένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει ο ανάδοχος για την ερχόμενη Παρασκευή. Ετσι, Δευτέρα και Τρίτη, οι εργαζόμενοι τόσο στα σκάμματα της αρχαιολογίας όσο και στον κατασκευαστικό τομέα πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας, μεταξύ 11.30 και 15.30, ενώ προγραμματίζεται συγκέντρωση στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγίας Σοφίας» και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη όπως και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που έχουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις για το έργο κατηγορώντας την Αττικό Μετρό ως υπεύθυνη για την κατάσταση και το «πάγωμα» του έργου. Είναι γεγονός ότι η εμπλοκή στο έργο της βασικής γραμμής έχει εξαντλήσει τις αντοχές όχι μόνο εργαζομένων αλλά και ολόκληρης της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιανουαρίου 2015 έγιναν 50 απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, τις οποίες οι εργαζόμενοι θεωρούν παράνομες. Ακολούθησε η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, στα τέλη του ίδιου μήνα, πριν καλά καλά παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του, που απέτρεψε και άλλες μαζικές απολύσεις δίνοντας 20ήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με την κοινοπραξία. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ο εργολάβος θα προχωρήσει σε 100 απολύσεις ώς την Παρασκευή.

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, πρώτη φορά στο σύνολό του, με σειρά καίριων ερωτημάτων τα οποία αφορούν από τη νομιμότητα των αναθέσεων και των διαδικασιών έως την πορεία του έργου, τις καθυστερήσεις και τη χρηματοδότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.