Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανεβάζουν το λογαριασμό οι εργολάβοι και ζητούν νέες αποζημιώσεις

newmoney.gr,17/04/2015

της Μαριάννας Τζάννε

Σε ολοκληρωτική παράλυση παραμένει το μετρό της Θεσσαλονίκης την ώρα που οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας για αποζημίωση του έργου ανεβαίνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί την λήψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες με νέα επιστολή της στην Αττικό Μετρό η κοινοπραξία του πολύπαθου έργου υπό την ΑΕΓΕΚ αναπροσαρμόζει προς το πάνω το ποσό της αποζημίωσης που από 215 εκ. ευρώ που ήταν αρχικά εκτοξεύεται για άγνωστη αιτία στα 325 εκ. ευρώ! Πρόκειται για αποζημίωση που είχε απορρίψει προ μηνών η διαιτησία για τυπικούς λόγους και αφορούσε την μονομερή απόφαση της Αττικό Μετρό να παρατείνει την συμβατική ημερομηνία παράδοσης του έργου έως το τέλος του 2016.

Το θρίλερ με την κατασκευή του έργου δεν έχει τέλος, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη ότι θα υπάρξει ριζικός επανασχεδιασμός με στόχο να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ήδη, όπως καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από το έργο έχουν απολυθεί πάνω από 900 εργαζόμενοι από την κατασκευή και την αρχαιολογία τους τελευταίους μήνες ενώ πρόκειται να απομακρυνθούν επιπλέον 80 την επόμενη εβδομάδα. «Κληρονομούμε μια κατάσταση δυσεπίλυτη. Παρ' όλα αυτά, σε συνεργασία με την εταιρεία Αττικό Μετρό, θα αναλάβουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση για τη ριζική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του έργου, για την ανεμπόδιστη συνέχιση των εργασιών, την ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» δήλωνε πρόσφατα ο κ. Σταθάκης.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα για το στοιχειωμένο έργο παραμένει αναπάντητο. Πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου και κυρίως πόσο θα κοστίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.