Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Μάης του 1936: Εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

alterthess.gr,09/05/2015


Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης των δικών μας Μάηδων, των Μάηδων των εξεγέρσεων.

Την μνήμη της αιματοβαμμένης απεργίας του Μάη του 1936, την νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό το 1945, τον γαλλικό Μάη του 1936, τους νεκρούς της εργατικής τάξης, όλους εκείνους τους ανθρώπους που για πολλούς Μάηδες έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων, την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων απέναντι στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, απέναντι στις ζοφερές θηριωδίες των ναζί.


Η 9 Μάη σημαδεύτηκε όμως και από την πολιτική δολοφονία του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Γ. Τσαρουχά στο άντρο της ΚΥΠ στο ΓΣΣ.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που έπεσαν από τις σφαίρες της χωροφυλακής του Ντάκου στις 9 Μάη 1936 πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Εργάτη (μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.) από τοΕργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το παρών στην εκδήλωση μνήμης, εκτός από τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, έδωσαν εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ, συνδικαλιστικές παρατάξεις και σωματεία, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, καθώς και οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βούλα Τεκτονίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σωκράτης Φάμελλος και Γιάννης Αμανατίδης.




Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, μπροστά στο Μνημείο του Εργάτη στο ΕΚΘ για να τιμήσουμε τη μνήμη και τους αγώνες των εργαζομένων, των συνδικαλιστών που έπεσαν τον Μάη του ’36 αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά τους εκείνης της εποχής. Και βέβαια και τη σημερινή περίοδο ακόμη υπάρχουν, πάρα πολλά κενά στη νομοθεσία που μας αναγκάζουν να είμαστε σε αγώνες διαρκείς και αταλάντευτους, Παλεύουμε προκειμένου να επανέλθουν όλα αυτά που μας κλέψαν τα προηγούμενα χρόνια, κατακτήσεις δηλαδή δεκάδων ετών. Αυτό που έχουμε να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι πως θα συνεχίσουμε αταλάντευτα μέχρι να επιστρέψουν όλα αυτά που έκλεψαν γιατί θεωρούμε ότι είναι κατακτήσεις δίκαιες και με βάση αυτό, θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος».

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε: «Ως ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμαστε για άλλη μία χρονιά εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους καπνεργάτες αλλά και όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης που τον Μάιου του 1936 με τη θυσία τους άνοιξαν έναν άλλο δρόμο για το εργατικό κίνημα της πόλης μας αλλά και όλης της χώρας. Έθεσαν τις βάσεις για την καθιέρωση του 8ωρου, ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα όσον αφορά τα εργασιακά αλλά και τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Αυτή η θυσία των ηρώων του Μάη του ’36 στην πόλη μας που πρέπει να αποτελεί φωτεινό ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, πρέπει να βρει δικαίωση. Έχει ανοίξει ένας δρόμος με την πολιτική ανατροπή και τον ερχομό της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο δρόμος όμως πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα έτσι ώστε ο κόσμος της εργασίας, οι θυσίες που έχει κάνει και τα οράματά του να βρουν επιτέλους δικαίωση».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ από την πλευρά της, τίμησε με πορεία προς τον τόπο θυσίας των ηρωικών εργατών του Μάη του '36 στη διασταύρωση Εγνατίας με Βενιζέλου. Μέλη του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων και συνδικάτων κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο.





Παράλληλα, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 9ης Μαίου ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (Γ΄Σ.Σ.) αλλά και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού. Συγκεκριμένα, στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της κυβέρνησης η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ως εκρπόσωπος της Περιφέρειας η Βουλα Πατουλίδου και ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα. Παράλληλα, στεφάνια κατέθεσαν ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι αντιστασιακών και λοιπών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων και φορέων.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τιμά τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιώργη Τσαρουχά, με κατάθεση στεφανιού στον τάφο του, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.