Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 'ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ' ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ

voria.gr,10/09/2015

Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που προωθείται για συζήτηση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ της επόμενης Τρίτης, από την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού.

Το θέμα του σταθμού ¨Βενιζέλου", στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, προξενεί νέα αναστάτωση μέσα στη προεκλογική περίοδο, καθώς την ερχόμενη Τρίτη, πρόκειται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η πρόταση και αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία ενός "εμφανούς, προστατευμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου", στο μέρος που είναι χωροθετημένος ο σταθμός του μετρό.

Οι αντιδράσεις από όσους θέλουν την κατασκευή του σταθμού στη Βενιζέλου είναι έντονες, καθώς υποστηρίζουν τα εξής δύο:1) Ότι η υπουργική απόφαση που είναι σε ισχύ επιβάλλει την προσωρινή μόνο απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους, στο μεγαλύτερο μέρους τους ( 80%-85%), μετά την κατασκευή του σταθμού. 2) Ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα για την κατασκευή του έργου του μετρό, αλλά και για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης, δε μπορεί να προωθείται στο ΚΑΣ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, από την υπηρεσιακή υπουργό.

Ο Δήμος, στην πρόταση που είχε αποσταλεί προς τον πρώην αναπλ. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη (22/6/2015), ζητάει, όπως καθαρά διατυπώνεται στην συνοδευτική επιστολή που υπογράφει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταυροδρόμι των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, κατασκευή του σταθμού του Μετρό και, επανατοποθέτηση του μεγαλυτέρου μέρους αυτών με ανάδειξή τους.

Ο Δήμος επιμένει στην άποψη που έχει διατυπώσει, ότι δηλαδή ο σταθμός- την αναγκαιότητα κατασκευής του οποίου αμφισβητεί- θα πρέπει να κατασκευαστεί, αν κατασκευαστεί, χωρίς να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες, έστω και προσωρινά, από τη θέση τους και "εφόσον εξασφαλισθεί η δυνατότητα παραμονής και πλήρους ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον τόπο τους, χωρίς καθυστερήσεις και μερικές ή ολικές καταστροφές και αλλοιώσεις".

Και πώς θα λειτουργήσει ο συρμός του Μετρό, αν και εφόσον προχωρήσει το έργο της βασικής γραμμής; Η πρόταση του Δήμου, που υπογράφει η ομάδα μελετητών των καθ. Αλεξοπούλου και Παπακώστα, δέχεται στη περιοχή του σκάμματος, εκεί δηλαδή που έχει χωροθετηθεί ο σταθμός, να γίνουν μόνο επεμβάσεις για τον εξαερισμό και οι η/μ εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την ασφαλή κυκλοφορία του συρμού.

Με την πρόταση αυτή, που αποτελεί μετεξέλιξη της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος το Σεπτέμβριο του 2014, η υπόθεση "Βενιζέλου", πάει για μία ακόμη φορά στο ΚΑΣ. Ο Δήμος ζητάει να ανακληθεί με νέα υπουργική απόφαση, η ισχύουσα σήμερα Υ.Α., χωρίς όμως να προσκομίζει ο Δήμος, αυτό που επεδίωκε, δηλαδή τις γνωμοδοτήσεις τρίτων, επιστημόνων ξένων, ειδικών σε υπόγεια έργα.

Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουμε ότι η Αττικό Μετρο Α.Ε., έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ο σταθμός "Βενιζέλου" δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς να αποσπασθούν οι αρχαιότητες και, πως η κατάργηση του σταθμού θα έχει τεχνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα απειλήσουν την εκτέλεση και βιώσιμη λειτουργία (αν κατασκευαστεί) ενός ήδη πολύ επιβαρυμένου έργου.

Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης και η εισαγωγή της, από την υπηρεσιακή υπουργό Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, προκάλεσε και την αντίδραση του πρώην γενικού γραμματέα Υποδομών, Στράτου Σιμόπουλου ο οποιος καλεί δημόσια την υπουργό να αναβάλλει την προγραμματισμένη συζήτηση της επόμενης Τρίτης, ώστε με ηρεμία να χειρισθεί το θέμα η επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Σιμόπουλος επιρρίπτει ευθύνες για την όλη κατάσταση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του, «η άποψη του Δήμου που συνοψιζόταν στη φράση "και Μετρό και Αρχαία" ήταν ένα προπέτασμα καπνού, για να καταργηθεί ο σταθμός". "Κινδυνεύουμε να έχουμε όχι μόνο "τρύπα Μπουτάρη", αλλά "τρύπες Μπουτάρη" σε όλη την πόλη", τονίζει ο κ. Σιμόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.