Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Βενιζέλου: Υπέγραψε ο Μπαλτάς, μένουν τα αρχαία, στον αέρα ο σταθμός

voria.gr
Κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων προβλέπει η υπουργική απόφαση. Τεχνικοί μιλούν για κατάργηση του σταθμού του μετρό ασχέτως ύψους δαπάνης.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, υπέγραψε εχθές απόφαση για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σκάμμα του σταθμού "Βενιζέλου", στη συμβολή με την οδό Εγνατία.

Ο κ. Μπαλτάς υιοθέτησε την πιο πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου βάζοντας έτσι τέλος στην κατασκευή σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, αν βεβαίως τελικά ξεσκαλώσει και προχωρήσει το έργο της βασικής γραμμής που έχει σταματήσει από το Δεκέμβριο του 2014.

Σε αυτή τη φάση μπορεί κανείς να πει πως ο Γιάννης Μπουτάρης, πέτυχε στο 100% το στόχο του, δηλαδή να μην αποσπαστούν τα αρχαία για να κατασκευαστεί ο σταθμός, έστω και αν είχε, με την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση, εξασφαλισθεί η επανατοποθέτησή τους και η ανάδειξή τους εντός του σταθμού. Τα αρχαία λοιπόν μένουν στη θέση τους προκειμένου να δημιουργηθεί μία υπόγεια αρχαιολογική πλάζα.

Σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο, ο κ. Μπαλτάς μίλησε "και για αρχαία και για μετρό", θέση που ανοιχτά έχει πάρει και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κάτι που όμως αμφισβητεί ο τεχνικός κόσμος, όπως άλλωστε αμφισβητήθηκε στην συζήτηση που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με θέμα συζητήσης την πρόταση του Δήμου για το σταθμό "Βενιζέλου".

Αυτά πάντως που πληροφορείτα η Voria.gr, από ειδικούς στα υπόγεια έργα, που γνωρίζουν καλά την περίπτωση του σταθμού "Βενιζέλου", είναι τα εξής:

Εάν τα αρχαία δεν αποσπασθούν ο σταθμός δεν κατασκευάζεται, όχι για λόγους υψηλού κόστους, αλλά για λόγους ασφαλείας και των ίδιων των αρχαιοτήτων (σ.σ η εκσκαφή θα πρέπει να πάει σε μεγαλύτερο βάθος) όπως και των μεταγενέστερων κατασκευών που υπάρχουν τριγύρω.

Επιπλέον, από πηγή της Αττικό Μετρό Α.Ε. αυτή τη φορά, επισημαίνεται ότι η Υ.Α. παρουσιάζει προβλήματα γιατί δεν υπάρχει αναφορά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθεί φρέαρ που θα επιτρέπει την ασφαλή λειτουργία του συρμού, χωρίς τη "Βενιζέλου".

Πέραν αυτού, ζήτημα θα προκύψει και με τη μελέτη της αρχαιολογικής πλάζας, της οποίας μεν την επίβλεψη το Υπουργείο αναθέτει στο Δήμο, αλλά με την συνεπικούρηση της Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία όμως, από τη στιγμή που δεν κατασκευάζεται σταθμός στη περιοχή παύει να έχει ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες καθώς, όπως έχει λεχθεί, έχει άλλο αντικείμενο, σαν τεχνική εταιρεία που φτιάχνει υπόγεια έργα.

από Άννη Καρολίδου

Πηγή: http://www.voria.gr/article/ipegrapse-o-mpaltas-menoun-i-archeotites-sto-stathmo-venizelou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.