Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

«Συμφωνία για το ΜΕΤΡΟ ως το Νοέμβριο… Αρχές του χρόνου επανεκκίνηση!»

karfitsa.gr, 07/11/2015

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσία και του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη...

Όπως ανέφερε ο κ.Σπίρτζης: «Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πιστεύω ότι θα έχουμε μια πρώτη συμφωνία με την κοινοπραξία για την επανεκκίνηση του έργου. Η συμφωνία προτού υπογραφεί θα δοθεί στα κόμματα και τους φορείς της πόλης για διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάμε σε διαδικασία με διαφάνεια, ώστε να έχουμε την οριστική επανεκκίνηση του έργου.»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε ότι: «Πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές του 2016 θα μπορεί το έργο να ξεκινήσει και με το σταθμό Βενιζέλου».

σπιρτζης1Όταν ρωτήθηκε για το αν ο σταθμός Βενιζέλου θα μείνει εκτός τόνισε ότι: «Είναι κρίσιμος σταθμός για το έργο και είναι πολύ σημαντικές οι ανακαλύψεις και τα ευρήματα εκεί. Θα ολοκληρωθούν πρώτα οι αρχαιολογικές εργασίες και στη συνέχεια θα δοθεί μια ουσιαστική λύση που θα σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και τα ευρήματα, ώστε να προχωρήσει και ο σταθμός της Βενιζέλου».

Επίσης τέθηκε και το ζήτημα των εργασιακών θέσεων και των εργαζομένων, έγινε ενημέρωση για τις επεκτάσεις σε σχέση με τη σύνδεση του ΜΕΤΡΟ με δυτικές συνοικίες και αεροδρόμιο.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση ο κ.Σπίρτζης ανέφερε ότι:«Δεν κάνουμε ένα παζάρι για το πόσα λεφτά θα δώσουμε στον εργολάβο, βλέπουμε τις αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων , τις πρόσθετες εργασίες που έχουν γίνει και προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία που θα παραιτηθεί η κονοπραξία από τις πρόσθετες διαιτησίες που έχει ζητήσει και το ελληνικό δημόσιο αντίστοιχα από το να κάνει κι άλλες προσφυγές ενάντια στον εργολάβο, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο με αμοιβαία κατανόηση στο πλαίσιο της σύμβασης και του νόμου που υπάρχει».

Από τη πλευρά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της συνάντησης. «Όπως φαίνεται μέσα σε 20 μέρες θα υπάρχει η πρώτη συμφωνία και θα έχουμε ένα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις. Για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα θα έχουμε την υποστήριξη του υπουργού. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές στα μισθολογικά και στις θέσεις εργασίας».

Επίσης πρόσθεσε ότι η διαδικασία ανάπτυξης των εργοταξίων θα γίνει σταδιακά και θα χρειαστούν 2.800 εργαζόμενοι ακόμα για να πουν ότι δουλεύουν σε φουλ ρυθμό. «Ευλεπιστούμε να μπορέσουμε να το τελειώσουμε έστω το 2021, όπως το βλέπουμε εμείς!»

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ο οποίος ευχαρίστησε τον υπ. Μεταφορών και Υποδομών για τη συνάντηση. «Η δέσμευση του υπουργού μας καλύπτει, δηλαδή ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρχει μια συμφωνία που θα μας ανακοινωθεί. Θα ακολουθήσει η διαδιακασία της διαβούλευσης με φορείς και κόμματα και εμείς θα συμβάλλουμε δημιουργικά για να μπορέσει να βρεθεί λύση και να προχωρήσει το έργο. Ελπίζουμε αρχές του χρόνου, πιο ήρεμοι, να έχει ξεκινήσει το έργο και να φτάσει στο σημείο να απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, όπως προβλέπεται τουλάχιστον!»


του Άρη Κουτσιούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.