Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το Μετρό της Θεσσαλονίκης

alterthess.gr,07/11/2015


Σε πρώτη προτεραιότητα αναδεικνύεται στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η λύση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης με στόχο την επανέναρξη των εργασιών στο πολύπαθο έργο.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες που επιταχύνθηκε από την κυβέρνηση και είχε απορροφήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επόμενη μεγάλη προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των εργασιών στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε οι ίδιες πηγές έχουν ξεκαθαρίσει πως στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ δημοσίου και κοινοπραξίας εντός του Νοεμβρίου. Οι τελευταίες συναντήσεις της τριμελούς επιτροπής υπό τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε μεταξύ υπουργείου- Αττικό Μετρό και κοινοπραξίας αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών με την κυβέρνηση να επιζητά οριστική λύση με νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Αγκάθι στις συζητήσεις αποτελεί εξαρχής η συμφωνία στο οικονομικό σκέλος με δεδομένες τις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας που αγγίζουν τα 672 εκατ. ευρώ καθώς και η δέσμευση από τη πλευρά της κοινοπραξίας πως σε περίπτωση συμφωνίας δεν θα συνεχιστεί το μπαράζ των προσφυγών στη διαιτησία. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος πως πηγές του Υπουργείου χαρακτήριζαν από την έναρξη των συζητήσεων “υπερβολικές” τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας και “ατέρμονη” την διαδικασία των αιτημάτων προς την διαιτησία και για αυτό επιμένουν μέχρι και σήμερα πως σε ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζεται η πλευρά του δημοσίου ως προς μελλοντικές προσφυγές στη διαιτησία για τα ήδη συμφωνημένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει "επί της αρχής συμφωνία" ενώ τα ποσά που βρίσκονται στο τραπέζι επί των εξωσυμβατικών απαιτήσεων είναι πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές απαιτήσεις του εργολάβου. Υπενθυμίζεται πως η διαιτησία έχει ήδη απορρίψει μεγάλο μέρος των αιτημάτων της κοινοπραξίας όχι επί της ουσίας αλλά επί του ποσού της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα έχει απορριφθεί ένα μεγάλο αίτημα που αφορά 213 εκατ. Ευρώ ενώ τα ποσά που έχουν επιδικαστεί είναι υποπολλαπλάσια εκείνων που αιτείται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν μόλις το 1/3 των απαιτήσεων.

Συνάντηση του Χρ. Σπίρτζη με τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη

Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Μετρό συναντάται σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη καθώς θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Σταυρούπολη το απόγευμα της ίδια μέρας.

Όπως πληροφορείται το alterthess.gr αρχικά η επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στην Θεσσαλονίκη δεν θα περιελάμβανε άλλες συναντήσεις αλλά θα αφορούσε μόνο τη συμμετοχή του στην εκδήλωση καθώς στα πλάνα του υπουργού ήταν οι συναντήσεις για το Μετρό να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα. Τελικά όμως στο Υπουργείο Υποδομών έκριναν πως η ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων -οι οποίοι κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας- δεν μπορεί να περιμένει και έτσι μετά από επικοινωνία με τους εκπροσώπους τους το ραντεβού κλείστηκε για το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη πλευρά τους οι εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο της συνάντησης αποφάσισαν να ακυρώσουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει στο χώρο της εκδήλωσης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως παρότι είχε υπάρξει δέσμευση -σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας- να μη γίνουν απολύσεις όσο διαρκούν οι διαβουλεύσεις, η δέσμευση δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα μέχρι και σήμερα εργαζόμενοι να απολύονται ή να εργάζονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Κα. Μπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.