Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις νέες απολύσεις αρχαιολόγων στο Μετρό

alterthess.gr, 30/11/2015

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς ενημερώθηκαν πως την Τρίτη που λήγουν οι συμβάσεις τους από τους 83 εργαζομένους που είχαν απομείνει, απολύονται οι 70...

Ουσιαστικά απολύεται σχεδόν το σύνολο του προσωπικού στο αρχαιολογικό τμήμα με αυτούς που απομένουν να εκτελούν χρέη φυλάκων, την ώρα που στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η επανέναρξη των εργασιών από τον Υπουργό Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.

Ερωτήματα για το χρόνο των απολύσεων έθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Κυπριανίδης αναφέρθηκε σε «μαύρα χριστούγεννα» για 5η συνεχόμενη χρονιά για τους εργαζόμενους στο Μετρό καθώς αντί για την ανακοίνωση της επανέναρξης των εργασιών, τους ανακοινώθηκαν απολύσεις.

Παρά τις δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού κ. Σπίρτζη στις αρχές Νοέμβρη όσο και του υφυπουργού κ. Σγουρίδη μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα για λύση και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ο κ. Κυπριανίδης προέβλεψε ότι οι απολύσεις γίνονται ώστε να πληγούν τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας στο μεγαλύτερο έργο στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ενώ επεσήμανε πως ο εργολάβος θα βγει κερδισμένος καθώς το μισθολογικό κόστος έχει προϋπολογιστεί στο ύψος της εποχής της σύμβασης.

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος συμφώνησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας την καταδίκη των απολύσεων από την κοινοπραξία.

Για «κόλπα» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκη Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος υπογράμμισε πως δεν έχει λόγο να γίνεται η ιστορία των απολύσεων και ιδιαίτερα της αρχαιολογίας.

«Δεν είναι δυνατόν παραμονές Χριστουγέννων να γίνονται οι απολύσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως «προφανώς θέλει να τους απολύσει για να πάρει καινούργιους με χαμηλότερες αμοιβές»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε από την πλευρά του ο Στ. Καλαφάτης και έκανε λόγο για «ξαφνικό θάνατο» των εργαζομένων και αναφέρθηκε σε «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των απολύσεων».

Από τη πλευρά της η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου επεσήμανε πως «δεν κάνει τις απολύσεις η κυβέρνηση αλλά η κοινοπραξία η οποία μάλιστα ζητά πολύ περισσότερα από όσα δικαιούται» ενώ υπογράμμισε πως «ζητάμε να μην απολυθούν και είμαστε στο πλάι τους».

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται έμπρακτη συμπαράσταση, τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε δράση» Ελ. Ιωαννίδου και ζήτησε το ψήφισμα να καταδικάζει την πρακτική της εταιρείας.

Οι απολύσεις εξυπηρετούν μόνο την επαναπρόσληψή τους με άλλες χαμηλότερες συμβάσεις, επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχ. Κωνσταντινίδης ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γ. Ρακκάς εξέφρασε επίσης την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγ. Βενιζέλου

Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου και εν συνεχεία έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 13:30 έως τις 15:30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ είχαν συνάντηση με τον γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.

Από τη πλευρά τους την αντίθεσή τους στις απολύσεις που σχεδιάζει η ανάδοχος εταιρία εξέφρασαν οι συντονιστές των Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ της Α΄ και της Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης και Χρήστος Ρώσσιος, στη συνάντηση που είχαν με τα δυο σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και επιβεβαίωσε πως η θέση του κόμματος είναι να μη γίνει καμία απόλυση μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη συνέχιση του έργου.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων, αναφέρει: «Τελικά πρώτα θα έχουμε απολύσεις και μετά λύσεις στα προβλήματα του έργου. Το τέλος Νοεμβρίου ήρθε και η μοναδική λύση που υπάρχει στο έργο είναι αυτή της λύσης των συμβάσεων. Για άλλη μια φορά, η πρώτη φορά αριστερά έκανε το θαύμα της. Ανέχεται το παιχνίδι του εργολάβου σε προφανή συνεννόηση με την Αττικό Μετρό και κλείνουν το αρχαιολογικό τμήμα του έργου και μάλιστα χωρίς καν να πληρώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας νομικίστικες ακροβασίες».

«Τα όμορφά λόγια φτάνουν. Μόνο μια λέξη ανήκει σε όλους όσους εμπλέκονται με το έργο ΝΤΡΟΠΗ. Ντροπή για την Αττικό Μετρό. Ντροπή για την κατάντια του έργου, Ντροπή για την κυβέρνηση που ανέχεται αυτές τις πολιτικές, που αποδέχεται τους εκβιασμούς του εργολάβου, Ντροπή για τον εργολάβο που εκβιάζει κοινωνία και πολίτες, Ντροπή για το Υπουργείο Πολιτισμού, που ανέχεται αυτή την κατάσταση για όσους εργάζονται γι’ αυτό. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.