Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

voria.gr,04/12/2015

Οι φορείς ζητούν ακύρωση της απόφασης Μπαλτά και τη θέση σε ισχύ της προηγούμενης υπουργικής απόφασης που προέβλεπε προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν σήμερα κατά της απόφασης Μπαλτά για τις αρχαιότητες στον σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ΕΒΕΘ, το ΒΕΘ, ο ΕΣΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.


Με την κίνηση αυτή, οι φορείς της Θεσσαλονίκης ζητούν να ακυρωθεί η τελευταία υπουργική απόφαση, δηλαδή η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά, η οποία προβλέπει ότι τα αρχαία που ανασκάφηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» θα παραμείνουν κατά χώραν και πως ο σταθμός θα κατασκευαστεί εάν είναι δυνατόν με τις αρχαιότητες in situ.

Οι φορείς ζητούν την ακύρωση της απόφασης Μπαλτά και τη θέση σε ισχύ της προηγούμενης υπουργικής απόφασης που προέβλεπε προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, κατασκευή του σταθμού του Μετρό και επανατοποθέτησή τους εντός του.

Η προσφυγή των παραπάνω φορέων δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς 21 φορείς, είχαν καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο με μόνο θέμα την πρόταση του Δήμου για το συγκεκριμένο σταθμό.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση η πρόταση του Δήμου είχε δεχτεί έντονη κριτική ενώ στο σχετικό υπόμνημα, μεταξύ άλλων, οι φορείς υπογράμμιζαν:

"Θεωρώντας ότι 'ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι', εμείς, οι διοικήσεις των επιστημονικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, που εκπροσωπούμε χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ζητούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνεχιστεί το έργο και να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα που έχει ανακύψει στον σταθμό Βενιζέλου με τις αρχαιότητες. Λύσεις υπάρχουν και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο" και προσέθεταν:.

"Σε ό,τι αφορά τον σταθμό Βενιζέλου, στο υπόμνημα τονίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων συνομολόγησε, συμφώνησε και χαιρέτισε τη λύση της συνύπαρξης αρχαίων- Μετρό. Ειδική διεπιστημονική ομάδα κατέληξε στη λύση της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτηση και ανάδειξη ποσοστού 85%-95% αυτών στον φυσικό τους χώρο, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού. Η λύση αυτή ήταν γρήγορη (με σχεδόν μηδενική χρονική καθυστέρηση), είχε χαμηλό κόστος (μόλις 0,6%-0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου) και διασφάλιζε την προστασία των ευρημάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.