Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Θετικά μηνύματα για τη συμφωνία επανεκκίνησης του μετρό Θεσσαλονίκης

ethnos.gr,04/12/2015

Εντός του Δεκεμβρίου ενδέχεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία επανεκκίνησης τής βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ του αναδόχου και του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο εργοτάξιο του σταθμού Νέας Κρήνης, ενός εκ των πέντε στο έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κούτρας, ο οποίος είναι και τεχνικός σύμβουλος των τραπεζών για την ΑΕΓΕΚ (μέλος της κοινοπραξίας AIASA, που έχει αναλάβει το έργο της βασικής γραμμής) οι διαδικασίες που εκκρεμούν στα διαιτητικά δικαστήρια δεν φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο στη συμφωνία.

Κι αυτό διότι μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτήν η πρόβλεψη ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων (σ.σ. oι διαδικασίες αφορούν τις απαιτήσεις του εργολάβου για την είσπραξη ποσού 670 εκατ. ευρώ πλέον της σύμβασης).

«Επιβάλλεται να κινηθούμε γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για το έργο» επεσήμανε ο Δημήτρης Κούτρας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των εργαζόμενων στα υπόγεια έργα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στην ταχεία πρόοδο του έργου της επέκτασης προ Καλαμαριά, επισημαίνοντας ότι «2,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, το χρονοδιάγραμμα τηρείται». Το έργο της επέκτασης, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη του έργου της επέκτασης, το οποίο γίνεται με τη μέθοδο της σύμβασης μελέτης-κατασκευής.

Στον σταθμό της Νέας Κρήνης, στη συμβολή των οδών Βρυούλων και Κανάρη με την (αδιάνοικτη) επέκταση της Πόντου, έχει κατασκευαστεί το περιμετρικό προσωρινό κέλυφος, έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του σταθμού, έχει σκυροδετηθεί η πλάκα δαπέδου και τμήμα των τοιχίων και της πλάκας στο επίπεδο -1 (απομένει ένα επίπεδο, πριν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση, πιθανώς μετά τα μέσα του 2016 και ακολουθήσει το αρχιτεκτονικό σκέλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.