Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ-ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΤΡΟ ΤΟ 2020

voria.gr,31/03/2016


Επίσκεψη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του προέδρου της Αττικό Μετρό στο εργοτάξιο του μετρό στη Νέα Ελβετία.

Ως «την τελευταία ευκαιρία για το μετρό της Θεσσαλονίκης» χαρακτήρισε την επανέναρξη των εργασιών στο πολύπαθο έργο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα στο εργοτάξιο της Ν. Ελβετίας, μαζί με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννη Μυλόπουλο και τα στελέχη της εταιρίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να είναι ασφαλής η ροή χρηματοδότησης στο έργο στο εξής, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όλοι οι φορείς, να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα του έργου με παράδοση της βασικής γραμμής και της επέκτασης στην Καλαμαριά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει στο πακέτο Γιούνκερ τις μελέτες για την επέκταση του μετρό προς τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης για να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και τη δυνατότητα σύνδεσης της πόλης με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέσω του μετρό.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες. Είναι η τελευταία ευκαιρία για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να υπάρχει συνεχής ροή χρηματοδότησης και όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα με παράδοση του έργο το πρώτο εξάμηνο του 2020», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων από τις λαμαρίνες του μετρό: «Ζητώ από την κυβέρνηση να βρει τρόπο να αποζημιώσει και να ανακουφίσει όλους εκείνους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που όχι μόνο ταλαιπωρήθηκαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν από την πολυετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης του μετρό». Επίσης, ζήτησε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις κι από την κυβέρνηση κι από τον εργολάβο για την υλοποίηση του έργου. «Ως Θεσσαλονίκη δεν αντέχουμε άλλες καθυστερήσεις στο μετρό», δήλωσε.


Από την πλευρά του ο κ. Μυλόπουλος επιβεβαίωσε τους στόχους για την υλοποίηση του μετρό και μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας: «Η κύρια γραμμή ξεκίνησε ξανά ύστερα από τέσσερα χρόνια απραξίας. Εφόσον επιτευχθεί θα ενταχθεί στο πακέτο Γιουνκέρ η σύνδεση με αεροδρόμιο και οι συνδέσεις της δυτικής πλευράς με Νεάπολη – Σταυρούπολη και Μενεμένη – Εύοσμο. Σε αυτή την περίπτωση, παράλληλα με την εκτέλεση του έργου βασικής γραμμής και Καλαμαριάς θα γίνονται μελέτες και δημοπρατήσεις των υπολοίπων κομματιών, ώστε το 2020 να λειτουργεί η βασική γραμμή και η σύνδεση με Καλαμαριά και σε δέκα χρόνια από σήμερα να έχει καλύψει με μητροπολιτικό σιδηρόδρομο το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της».

Πάντως, οι δυο μετροπόντικες δούλευαν σήμερα στο αδιάνοικτο τμήμα στη Ν. Ελβετία με κατεύθυνση προς Βούλγαρη και προορισμό την Ανάληψη, όπως εντατικές είναι οι εργασίες και στο υπόλοιπο εργοτάξιο.

Ο κ. Μυλόπουλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον περιφερειάρχη και τόνισε ότι «οι Θεσσαλονικείς πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δεν βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας δε θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ο περιφερειάρχης με το γνωστό ενωτικό παρελθόν του με διαβεβαίωσε πως η ΠΚΜ θα είναι αρωγός και θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας. Και η 'Αττικό Μετρό ΑΕ' θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της ώστε τελικά να πετύχουμε το πολύ ασφυκτικό, αλλά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης της βασικής γραμμής το πρώτο εξάμηνο του 2020».

                                     










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.