Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

«Έκρηξη επενδύσεων» βλέπει η κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση των αντιλαϊκών μέτρων

902.gr,29/03/2016


Πρόσθετα σκληρά μέτρα για το λαό ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αλλά και επιπλέον ευκαιρίες για επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων φέρνει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όπως άλλωστε καταμαρτυρούν οι τοποθετήσεις υπουργών.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους που θα φέρει έκρηξη επενδύσεων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, που μίλησε τη Δευτέρα 28 Μάρτη σε εκδήλωση της «British American Tobacco» που σχεδιάζει τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά.

Παρακάμπτοντας, βέβαια, την έκρηξη αντιλαϊκών μέτρων διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν πως «είμαστε εδώ, για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και να προχωρήσουμε σε ένα αύριο που θα επουλώσει τις πληγές της πολύπλευρης κρίσης που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια». Στο όνομα των επενδύσεων ζήτησε, επίσης, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που δεν εξυπηρετούν αυτήν την κατεύθυνση λέγοντας «νομίζω ότι όλοι έχουν συμφέρον να παραμερίσουν τις φωνές που θέλουν να ρίξουν σκιές. Υπάρχουν πολύ σημαντικά κομμάτια του ψηφιδωτού που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει».

Μετά την «αξιολόγηση» οι ιδιωτικοποιήσεις

Τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας σχετίζονται και με τις εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Εταιρεία Διαχείρισης Τροχαίου Υλικού ζήτησαν να αλλάξουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση προσφορών. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε γνώση αιτήματος ενδιαφερόμενου επενδυτή για παράταση της Ηµερομηνίας Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (είχε οριστεί για τις 28/3/2016) µε το σκεπτικό ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και η ψήφιση από τη Βουλή δύο κρίσιμων νομοσχεδίων, του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού, τα οποία επηρεάζουν τις οικονομικές προσφορές που θα υποβληθούν».

Ζεστό χρήμα από το «πακέτο Γιούνκερ»

Έργα πάνω από 12 δισ. ευρώ σχεδιάζει να εντάξει η κυβέρνηση στο «πακέτο Γιούνκερ» προκειμένου να κερδοφορήσουν κυρίως επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα των κατασκευών.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του ομίλου «Humans» και πρόσθεσε ότι ήδη οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στην Κομισιόν και πως υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση έργα σχετίζονται με επεκτάσεις γραμμών μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, αλλά και εμπορευματικά κέντρα, ενώ το συνολικό ποσό που προβλέπει το πακέτο Γιούνκερ για την Ελλάδα είναι 35 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.