Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Σε «κίνδυνο» το Μετρό Θες/νίκης. Αποκλειστικά με εθνικούς πόρους

metaforespress.gr, 17/05/2016
Σε κίνδυνο βρίσκονται τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, ένα μέρος του Προαστιακού (Πειραιάς - Τρεις Γέφυρες), καθώς και άλλα δύο μικρότερα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους, επιβαρύνοντας το ΠΔΕ με 160 εκατ. ευρώ...


«Υπάρχουν έξι έργα, τα οποία στην έκθεση της 29ης/2/2016 χαρακτηρίζονται σε κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Άννας Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι, μέχρι το 2019, θα πρέπει να ολοκληρωθεί:
α) η κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης (υπάρχει δέσμευση για 79 εκατ. ευρώ και 31 εκατ. ευρώ),
β) η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης, με 29 εκατ. ευρώ και σε ένα μέρος του προαστιακού, στις Τρεις Γέφυρες, με 16 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε, πάντως, ότι η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ έκλεισε στις 31/12/2015, με απορρόφηση περίπου το 99% του παλιού ΕΣΠΑ. Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Σταθάκης είπε ότι περιλαμβάνει αυξημένο ΠΔΕ και ότι μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ έχουν εγγραφεί περίπου 6,7 δισ. για τη φετινή χρονιά.
«Οι χρηματοδοτήσεις και οι προβλέψεις για το σύνολο των εργαλείων, αναπτυξιακών νόμων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν τώρα, διαμορφώνουν μια εικόνα αποτύπωσης που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ», ανέφερε και σημείωσε ότι συνυπολογίζει χρήματα και τις ροές που έρχονται ή που γίνονται και από άλλους αναπτυξιακούς θεσμούς και τράπεζες, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD και άλλοι αναπτυξιακοί θεσμοί, που αυτή τη στιγμή έχουν δεσμεύσει προϋπολογισμούς με επενδυτικά χρήματα για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.