Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Θεοδωράκης στη Voria.gr: Προτεραιότητά μου για τη Θεσσαλονίκη το μετρό

voria.gr, 14/09/2016
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε τη δημιουργία ενός «Βαλκανικού Πανεπιστημίου» στη Θεσσαλονίκη για να έρθουν ξένοι φοιτητές στην πόλη...


Την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Voria.gr κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βελλίδειο.

Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ενός «μεγάλου Βαλκανικού Πανεπιστημίου» στη Θεσσαλονίκη, που θα προσελκύσει ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα δημιουργήσουν υπεραξία στην πόλη.

Ο κ. Θεοδωράκης ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε για τη Θεσσαλονίκη εάν γινόταν υπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς και το ποιο θεωρεί πως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Βόρεια Ελλάδα.

Η απάντησή του έχει ως εξής:

«Δεν θέλω να πάρω να πάρω τη “δουλειά” του Μπουτάρη και του Τζιτζικώστα. Είναι στα χέρια των τοπικών αρχόντων οι αποφάσεις για τα τοπικά ζητήματα. Ωστόσο θεωρώ πως η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη είναι η ολοκλήρωση του μετρό, ένα έργο που έχει καταντήσει ανέκδοτο για την πόλη. Καταστρέψαμε δεκάδες επιχειρήσεις με την καθυστέρηση, για να έρχονται πρωθυπουργοί στη Θεσσαλονίκη, να φορούν κράνη και να κοροϊδεύουν τους πολίτες. Η λύση για το έργο θα δοθεί με την επιτάχυνσή του. Δεν γίνεται επειδή κάποιος δεν είναι ικανός να διαπραγματευθεί για το έργο να την πληρώνουν οι πολίτες. Όλες τις καθυστερήσεις θα τις πληρώσει ο λαός, γιατί οι εργολάβοι ζητούν αποζημιώσεις.

»Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι το να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας. Ένας τρόπος είναι η αξιοποίηση των ξένων φοιτητών. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 ξένοι φοιτητές, εκ των οποίων 700 στη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε πόσοι είναι στη μικρή Κύπρο; Πάνω από 15.000, οι οποίοι προσφέρουν 150 εκατ. ετησίως στην κυπριακή οικονομία. Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει ένα μεγάλο Βαλκανικό Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές πρώην ανατολικών χωρών.

»Η Μακεδονία και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα έχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης. Για να έρθει όμως αυτή πρέπει να φύγει η πολιτική από τα χέρια των ιδεοληπτικών».


Αλέξανδρος Μητάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.