Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης: "Ερμηνεία" για Όσκαρ του Χρ. Σπίρτζη στο θέμα του μετρό

thestival.gr, 15/05/2017
Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη εξαπολύει το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την «συμφωνημένη επίσκεψή» του, όπως τη χαρακτηρίζουν, σε εργοτάξια του μετρό.
Το Σωματείο κάνει λόγο για «ερμηνεία για Όσκαρ του Χ. Σπίρτζη στο θέμα του μετρό», υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος γνώριζε για την κατάσταση και το γεγονός πως οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:


«"Συμφωνημένη επίσκεψη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, την έφοδο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, σε εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός εμφανίστηκε έξαλλος με την κατάσταση που αντίκρισε καθώς δεν εργαζόταν κανείς. Μια κατάσταση βέβαια που ήταν εν γνώσει του, όπως και εν γνώσει της Αττικό Μετρό, με την έκπληξη και την οργή του Υπουργού να μας παραξενεύει.
Μήπως η όλη κατάσταση που εντέχνως δημιουργήθηκε αφορά στην αποτυχία του Υπουργείου και της Αττικό Μετρό να τηρηθεί το "χρονοδιάγραμμα" που είχε ανακοινωθεί, το Δεκέμβριο του 2015 στο ΤΕΕ, από τον ίδιο τον Σπίρτζη; Τα πρώτα δείγματα αυτό αποδεικνύουν. Οι μετροπόντικες θα ολοκλήρωναν τις σήραγγες τον Οκτώβριο του 2016(1ος) και τον Νοέμβριο του 2016(2ος), χωρίς όμως το παραμικρό πρόβλημα και με εντατική εργασία υπήρξε καθυστέρηση 4 μηνών. Φταίνε τα αρχαία και γι' αυτό; Το Μάρτιο του 2017, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα α' φάσης πολιτικού μηχανικού και οι αρχαιολογικές εργασίες. Σαφέστατα η εικόνα του έργου δείχνει ότι δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα τους. Τέλος, όσον αφορά το υποτιθέμενο χρονοδιάγραμμα, να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία και υπογραφή στη σύμβαση έργου όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού, από τον Ιούνιο του 2016, οπότε δεν υπάρχει επίσημο επικαιροποιημένο και συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για το έργο και ας προσπαθούν οι ιθύνοντες να παρουσιάζουν διάφορες ημερομηνίες ολοκλήρωσης και λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης.
Για το έργο του μετρό να θυμίσουμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία προειδοποιούσε πριν 20 χρόνια πως η χάραξη του θα πέσει πάνω σε πολλές και σημαντικές αρχαιότητες. Φυσικά ουδείς την άκουσε και κανείς δεν προετοιμάστηκε γι' αυτό. Σήμερα που οι εργαζόμενοι σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του έργου εξακολουθούν, παρά τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν από την Αττικό Μετρό, τις μαζικές απολύσεις (ενίοτε και χωρίς αποζημιώσεις), τις συνθήκες εργασίας με θανατηφόρα και μη ατυχήματα, να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, εγκαλούνται από διάφορες πλευρές ως υπεύθυνοι για την καθυστέρηση του έργου και ότι προσπαθούν να επιμηκύνουν τον χρόνο εργασίας τους. Αστεία καταγγελία εφόσον οι εργαζόμενοι ελέω της σύμβασης που εφήυρε η Αττικό Μετρό είναι σχεδόν δυο μήνες τώρα... χωρίς αντικείμενο και χωρίς ημερομίσθιο, όμηροι της διάθεσης των ανωτέρων τους για το πότε θα κάνουν μεροκάματο για να έχουν κάποιο έσοδο για τις οικογένειες τους. Αυτή την εργασία επιμηκύνουν λοιπόν, χωρίς να αμείβονται, περιμένοντας πότε θα εργαστούν.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Υπουργός επιχειρεί να εμφανίσει το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας ως υπεύθυνο για το ότι τα παιδιά στον Εύοσμο κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, παραδεχόμενος τα εκατομμύρια αποζημιώσεων που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να ονοματίζει σε ποιούς αναφέρεται και χωρίς να διατάζει την απαιτούμενη έρευνα για τις καθυστερήσεις του έργου γενικότερα και όχι μόνο για τις αποφάσεις του ΚΑΣ, ώστε να βρεθούν οι αιτίες των πολύχρονων καθυστερήσεων και οι υπεύθυνοι γι' αυτές. Ίσως τότε να φανερωθεί η αλήθεια και να σταματήσει η "καραμέλα" της καθυστέρησης λόγω αρχαίων και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όχι στους εργαζόμενους.
Μαζί με τους πολίτες αυτής της πόλης, τους καταστηματάρχες στους χώρους γύρω από τα εργοτάξια, οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν το βαρύ τίμημα για τις καθυστερήσεις με μειώσεις μισθών, ανεργία, ομηρία στα πολιτικά συμφέροντα που εξυπηρετούν οι κρατικοί φορείς και με τη συνεχή απόδοση ευθυνών σε βάρος τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.