Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ανοιχτή Πόλη: Να αποσυρθεί άμεσα από το ΚΑΣ η απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

avgi.gr,18/12/2019


Η «Ανοιχτή Πόλη» υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την αγωνία της επιστημονικής κοινότητας και των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ (αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης) να αναλογιστούν τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η απόφασή τους για την ιστορία της πόλης»


«Οι πόλεις δεν μπορούν να ζήσουν ξεκομμένες από την ιστορία τους, βεβηλώνοντάς τη. Ο σεβασμός στη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά και η ανάδειξή τους συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οργανωμένης πολιτικής παρέμβασης στη ζωή της πόλης, παράλληλα με τη φροντίδα για τη λειτουργικότητα της καθημερινής ζωής των δημοτών, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη κάθε τόπου», σημειώνει η Ανοιχτή Πόλη με αφορμή ή όχι την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το Σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό Βενιζέλου, η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό, έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό μνημειακό σύνολο ανυπολόγιστης αξίας σχεδόν άριστα διατηρημένο. Ένα μνημείο που αναδεικνύει τη σημασία της ρωμαϊκής και βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη, και τεκμηριώνει τη διαχρονία της».

«Το σταυροδρόμι της decumanus maximus και της cardo, ακριβώς κάτω από το σημερινό σταυροδρόμι Εγνατίας και Βενιζέλου, αποδεικνύει τη συνέχεια της αστικής ζωής και η κατά χώρα διατήρησή του θα προσφέρει στην πόλη ένα νέο σημαντικό τοπόσημο, πόλο έλξης τουρισμού αλλά και πολύτιμο ζωντανό ίχνος του παρελθόντος της», σημειώνει η δημοτική παράταξη της Αθήνας.

Η «Ανοιζτή Πόλη» προσθέτει ότι «σήμερα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όλοι εμείς κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες ενός εγκλήματος που προαναγγέλθηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει τη μελέτη της Αττικό Μετρό για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το Σταθμό Βενιζέλου και την (πολύ αμφίβολη) επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση του σταθμού».

«Αν η μελέτη εγκριθεί, θα συμβεί μια πρωτοφανής για την εποχή μας καταστροφή ενός μνημείου ζωτικής σημασίας για την πόλη, ενώ θα προκληθεί μεγάλη καθυστέρηση αλλά και οικονομική επιβάρυνση στο ίδιο το έργο του μετρό. Η ελληνική αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα μας καλεί να αντισταθούμε σ’ αυτό το σχέδιο. Διεθνείς Οργανισμοί, όπως η Europa Nostra και το ICOMOS καλούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να σεβαστεί την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά», σημειώνει η δημοτική παράταξη της Αθήνας.

«Οι ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες απαιτώντας την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Λύση για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων υπάρχει, η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί στο παρελθόν από το ΚΑΣ και έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται».

Παράλληλα, η «Ανοιχτή Πόλη» υπογραμμίζει ότι «συμμερίζεται την αγωνία της επιστημονικής κοινότητας και των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ (αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης) να αναλογιστούν τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η απόφασή τους για την ιστορία της πόλης, για το παρόν και το μέλλον της. Ζητάμε να δοθεί τέλος στο διχασμό των δημοτών της Θεσσαλονίκης και να αποτραπεί η διεθνής απαξίωση της χώρας μας.

» Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα από το ΚΑΣ το θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνουν σήμερα στη 1:00 μ.μ., έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, την ώρα της συνεδρίασης του ΚΑΣ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, o Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων. Οφείλουμε να είμαστε εκεί και να αντισταθούμε σε μια παράλογη βαρβαρότητα», σημειώνει η δημοτική παράταξη της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.