Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


voria.gr,10/2/2020


Άρχισε η διαδικασία απομάκρυνσης της άμμου με την οποία είχαν καλυφθεί τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην απομάκρυνση της άμμου, με την οποία είχαν σκεπαστεί τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά η «Αττικό Μετρό ΑΕ» από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο εργοτάξιο του σταθμού έχει τοποθετηθεί συνεργείο και μεγάλος εκσκαφέας, προκειμένου να απομακρύνει σταδιακά την άμμο και τα υλικά της κατάχωσης, καθώς τα αρχαία είχαν καλυφθεί για να προστατευτούν, μέχρι να υιοθετηθεί λύση για την κατασκευή του σταθμού.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκος Ταχιάος, επισήμανε στη Voria.gr ότι «πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και δεν έχει σχέση με το ποια λύση υιοθετείται για την κατασκευή του σταθμού. Η άμμος της κατάχωσης είχε μπει για να δημιουργηθεί το 'καλούπι' πάνω στο οποίο θα γίνει η πλάκα του σταθμού, διότι αυτή δεν μπορούσε να πατήσει πάνω στις σκαλωσιές των αρχαιοτήτων».


Οι εργασίες για την απομάκρυνση της άμμου, όσο απλή κι αν ακούγεται η διαδικασία, θα διαρκέσουν, όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος περίπου τέσσερις μήνες, ενώ τα συνεργεία άρχισαν να δουλεύουν από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ολοκλήρωση της απομάκρυνσης λογικά συμπίπτει και με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.


Η λύση, με την οποία πλέον αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου, ακόμη δεν έχει πάρει επίσημη σφραγίδα, αφού όλοι περιμένουν να καθαρογραφεί η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει τις επόμενες μέρες, ώστε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο να εκδώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τη σχετική απόφαση και έτσι να αρχίσει η υλοποίηση της κατασκευής του σταθμού με την απόσπαση αρχικώς των αρχαιοτήτων και ακολούθως την επανατοποθέτησή τους.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.