Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

4 χρυσά στεφάνια στο Μετρό

Έθνος, 06/06/2008

Τέσσερα χρυσά στεφάνια ελιάς, που χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο, ήρθαν στο φως στη διάρκεια των έργων διάνοιξης του Μετρό Θεσσαλονίκης στον χώρο μπροστά από τη βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.

4 χρυσά στεφάνια στο Μετρό

Τα χρυσά στεφάνια βρέθηκαν σε γυναικείο λακκοειδή ορθογώνιο τάφο, μέσα στον οποίο ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο. Τα δύο από αυτά βρέθηκαν στην περιοχή του κρανίου και τα άλλα δύο στην περιοχή των κάτω άκρων και φέρουν κυλινδρικό στέλεχος και φύλλα ελιάς.

Επίσης μέσα στον τάφο βρέθηκαν χρυσά ενώτια με ημιπολύτιμους λίθους με τη μορφή κεφαλής σκύλου, χάλκινο νόμισμα, χρυσή δανάκη, χάλκινο κάτοπτρο, δύο πήλινες πυξίδες, ένα χάλκινο αγγείο και τέσσερα πήλινα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, βρίσκεται τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης και οι αποκαλυφθέντες τάφοι χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια.

Η έρευνα στον χώρο νότια της βιβλιοθήκης έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα εκατοντάδες τάφους (όπως είχε ανακοινωθεί στο πρόσφατο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι τάφοι αυτοί είχαν φτάσει στους 637), οικοδομικά λείψανα κτιρίου, καθώς και τμήματα κατασκευών και λάκκους απόθεσης των νεότερων χρόνων.

Σχετικά με τη σπουδαιότητα και αξία των ευρημάτων στο πρόσφατο συνέδριο υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων και ίσως πολλά πρέπει να αναθεωρηθούν τώρα μετά την ανακάλυψη αυτών των σημαντικών ευρημάτων.

Η αρχαιολόγος Μαρία Τσιμπίδου δεν είχε δεχτεί «τις απαξιωτικές αναφορές για τις φτωχικές περιοχές» της εκτός των τειχών Θεσσαλονίκης, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Συντριβανίου 2.000 τάφοι και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε μια αρχαία νεκρόπολη δεν επικρατεί... άκρα του τάφου σιωπή».

Επίσης αμφισβήτησε την προσέγγιση που είχε κάνει για τα ευρήματα η προϊσταμένη της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λίλιαν Αχειλαρά.

Μαρία Ριτζαλέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.