Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Χρυσά στεφάνια στις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ, 06/06/2008

της Ελσας Ποιμενίδου

Χρυσά στεφάνια στις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης

Τέσσερα χρυσά στεφάνια της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου σε σχήμα κότινου βρέθηκαν στις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης στο εργοτάξιο που στήθηκε για τον σταθμό Συντριβανίου που θα εξυπηρετεί την πανεπιστημιούπολη.

Από την ΙΣΤ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ερευνάται αν τα στελέχη ανήκουν στον ίδιο λακκοειδή γυναικείο τάφο που εντοπίστηκε. Τα κτερίσματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρυσά κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους και νομίσματα, ανακαλύφθηκαν μπροστά από τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για το ανατολικό νεκροταφείο της πόλης της ελληνιστικής περιόδου που εκτεινόταν στην ευρύτερη περιοχή, αφού έχουν βρεθεί και δεκάδες τάφοι. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι το νεκροταφείο χρησιμοποιούνταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αφού μπορεί ο συγκεκριμένος τάφος να είχε κτερίσματα αξίας και πιθανώς να ανήκει σε άτομο ανώτερης τάξης, άλλοι τάφοι όμως βρέθηκαν άδειοι.

Οι εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται κανονικά στο σημείο δίχως καθυστερήσεις. Τα συνεργεία των αρχαιολόγων προηγούνται από εκείνα της εταιρείας Αττικό Μετρό, όπως συνηθίζεται για την ομαλή κατασκευή του μετρό που θα να αναδείξει και τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης.

Συνολικά στα εργοτάξια, εργάζονται 600 περίπου άτομα προκειμένου η παράδοση του έργου να γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή στα τέλη του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.