Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Αποκλεισμένοι λόγω του μετρό

Αγγελιοφόρος, 13/06/2008

Αναστάτωση και εκνευρισμό προκάλεσαν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έργων του μετρό στην Εγνατία, στο ύψος των οδών Πλάτωνος και Αγίας Σοφίας. Περισσότερα από δέκα καταστήματα επί των οδών Πλάτωνος και Εγνατία αποκόπηκαν από χθες από την κυκλοφορία, αφού η πρόσβαση είναι αδύνατη με αυτοκίνητο και προβληματική για τους πεζούς. «Εκλεισαν τους δρόμους, έκλεισαν και τα πεζοδρόμια. Τι θα κάνουμε τώρα; Εχουμε μηδενική κίνηση», λέει ο ιδιοκτήτης καφετερίας στη γωνία Πλάτωνος με Εγνατία, Δημήτρης Βαβάτσης. «Oσα μαγαζιά βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο έχουμε μηδενικό τζίρο. Δουλεύουμε με περαστικούς, αλλά όταν ο κόσμος βλέπει λαμαρίνες, δεν περνάει από εδώ», λέει ο Γιώργος Μπατσακίδης, που διατηρεί κατάστημα ρολογιών στην Εγνατία.

Oι νέες ρυθμίσεις

Το ρεύμα ανόδου της Αγίας Σοφίας από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι την Εγνατία δόθηκε χθες στην κυκλοφορία με διπλή, όμως, κατεύθυνση, γιατί ταυτόχρονα έκλεισε το ρεύμα καθόδου της Αγίας Σοφίας από την Εγνατία ώς την Καστριτσίου. Κλειστή είναι από χθες και η Πλάτωνος από την Ιουστινιανού ώς την Εγνατία και τα αυτοκίνητα εκτρέπονται στη Γ. Μπακατσέλου και τη Μητρ. Γενναδίου. Με δυσκολία κινούνται και οι πεζοί, καθώς το πεζοδρόμιο στη βόρεια πλευρά της οδού Εγνατία (προς την Αγ. Δημητρίου) είναι κλειστό μεταξύ Αγίας Σοφίας και Πλάτωνος, με αποτέλεσμα είτε να διασχίζουν την Εγνατία από τη νότια πλευρά (προς την Τσιμισκή), είτε να κάνουν τον κύκλο από την Αγίας Σοφίας και την πλατεία Μακεδονομάχων έως την Ιουστινιανού.

Τα παράπονα

Oι καταστηματάρχες παραπονιούνται ότι δεν υπήρξε πρόνοια για τη διευκόλυνση της δουλειάς τους. «Εχουμε πρόβλημα με την τροφοδοσία. Μας πρότειναν να γίνεται στην Ιουστινιανού, όπου όμως είναι μονίμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η δουλειά μου δεν είναι να κάνω τον τροχονόμο τρεις και τέσσερις φορές τη μέρα για τα φορτηγά», τονίζει ο Κωνσταντίνος Βαγιωνάς, ιδιοκτήτης φαρμακείου στην Πλάτωνος. «Το ταμείο είναι μείον. O κόσμος δεν περνάει πια από εδώ, γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί», προσθέτει.

«Επικρατεί μπάχαλο και ασυνεννοησία. Ηρθε ένα συνεργείο της ΔΕΗ να μου πει ότι μεταφέρεται το περίπτερό μου, αλλά εγώ δεν ήξερα τίποτα», λέει η Ελένη Γιαννούλη, ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο ρεύμα καθόδου της Αγίας Σοφίας, που έκλεισε λόγω του μετρό. Απέναντι, στο τμήμα που δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία, οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε ανάκαμψη. «Εχουμε το μαύρο μας το χάλι. Το μαγαζί δε φαινόταν από τις λαμαρίνες και η κίνηση έπεσε περισσότερο από 50%», λέει η Χριστίνα Ρωσσάκη, ιδιοκτήτρια φαρμακείου στην Αγίας Σοφίας. «Ελπίζουμε τώρα που άνοιξε ο δρόμος να πάμε λίγο καλύτερα, γιατί εδώ δεν έχει δουλειά», λέει η Ευγενία Λαζαρίδου, που το περίπτερό της μεταφέρθηκε νοτιότερα από τη γωνία Αγίας Σοφίας με Εγνατία, όπου βρισκόταν, λόγω των έργων του μετρό.

Λουκέτα

Τα έργα του μετρό είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους κλείνει το επόμενο διάστημα ένα κατάστημα στην Πλάτωνος, λίγους μήνες μετά το λουκέτο άλλης επιχείρησης στον ίδιο δρόμο, ενώ με δυσκολία βγάζουν οι περισσότεροι τα έξοδά τους. «Είναι μεγάλη η ζημία μας, έως και 50%. Δεν περνάει κανείς, από παντού είναι κλειστά και δεν είναι εύκολο να αντέξουμε», δηλώνει ο Χαράλαμπος Εξουζίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων στην Πλάτωνος. «Μας λένε να κάνουμε υπομονή, αλλά τους πελάτες που χάσαμε δεν μπορούν να τους φέρουν πίσω και ο ιδιοκτήτης που ζητάει το ενοίκιο δεν κάνει υπομονή», αναφέρει η ιδιοκτήτρια του διπλανού φούρνου, Εύα Μελισσουργού.

Τι λέει η «Μετρό»

Στελέχη της «Μετρό Θεσσαλονίκης» αναφέρουν ότι οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες (εκτός απροόπτου), γεγονός που δεν καθησυχάζει τους επαγγελματίες, και ζητούν κατανόηση από τους πολίτες. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη λιγότερη δυνατή ενόχληση και, όπου υπάρχει πρόβλημα, να γίνονται μικροτροποποιήσεις στο σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια», αναφέρει ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος, βοηθός επιβλέπων μηχανικός της «Μετρό Θεσσαλονίκης». «Θα ταλαιπωρηθούμε, αλλά δε γίνεται αλλιώς, αφού θέλουμε το μετρό. Ας είμαστε επιεικείς», λέει από την πλευρά της η Ελπίδα Διαμαντοπούλου, κάτοικος κέντρου για 40 χρόνια.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.