Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Εκρηξη σε εργοτάξιο του μετρό

Αγγελιοφόρος, 26/09/2009

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Εκρηξη σημειώθηκε χτες, στις 9.55 το πρωί, έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, σε εργοτάξιο του μετρό, όταν -στο πλαίσιο εργασιών κατασκευής του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά- «χτυπήθηκε» καλώδιο της ΔΕΗ. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν, ευτυχώς, τραυματισμοί εργαζομένων.

Ολα συνέβησαν όταν εκσκαφέας, ο οποίος δούλευε σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου, χτύπησε καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ και το έκοψε. Φλόγα και καπνός πετάχτηκαν από το σημείο και χωρίς ρεύμα έμειναν όλο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο «424». Επιτόπου έσπευσε συνεργείο της ΔΕΗ, το οποίο αποκατέστησε τη βλάβη, και η ηλεκτροδότηση επανήλθε σταδιακά στην περιοχή.

Σύμφωνα με στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ», το ατύχημα συνέβη επειδή το συγκεκριμένο καλώδιο, το οποίο βρισκόταν σε χώρο ο οποίος ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν ήταν καταγεγραμμένο. «Δεν πρόκειται για αστοχία της αναδόχου κοινοπραξίας. Στα σχέδια που μας έδωσε το ΑΠΘ, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες με ασφάλεια, επισημαίνεται η ύπαρξη αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, άλλα καλώδια της ΔΕΗ, αλλά όχι το συγκεκριμένο καλώδιο», επισημαίνουν τα στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Σύμφωνα με το βοηθό διευθυντή της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης της ΔΕΗ, Δημήτρη Ντέμκα, όταν κατασκευάζεται ένα μεγάλο έργο, όπως είναι το μετρό, είναι λογικό να υπάρξουν και προβλήματα. «Το συνεργείο της ΔΕΗ έσπευσε άμεσα, εντόπισε τη βλάβη και με ταχύτατες διαδικασίες έδωσε ρεύμα στην περιοχή. Η επιχείρηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε σε περιπτώσεις ατυχήματος ή βλάβης να τίθενται αυτομάτως εκτός λειτουργίας οι γραμμές, προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση ατυχήματος», σημείωσε ο κ. Ντέμκας.

Οι εργασίες

Το μετρό προβλέπεται να έχει δύο σταθμούς στην περιοχή, το σταθμό «Σιντριβάνι» και το σταθμό «Πανεπιστήμιο». Ο πρώτος θα βρίσκεται στην πλατεία Σιντριβανίου και στο «Ασυλο του Παιδιού»-Θεολογική Σχολή. Ο δεύτερος έχει χωροθετηθεί στην Πολυτεχνική Σχολή (Εγνατία-Γ’ Σεπτεμβρίου), ενώ, μεταξύ των δύο σταθμών, μπροστά από τη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όπου σημειώθηκε χτες το ατύχημα, κατασκευάζεται ένα μεγάλο όρυγμα. Από το όρυγμα αυτό θα βγαίνουν τα υλικά εκσκαφής που θα «παράγουν» ο «Κωστίκας» και ο «Γιωρίκας», οι δύο μετροπόντικες, από το σταθμό «Σιντριβάνι» και μέχρι το τέρμα τους, στη Νέα Ελβετία. Μέχρι σήμερα, τα υλικά εκσκαφής απομακρύνονται από αντίστοιχο όρυγμα που υπάρχει στο Ν. Σ. Σταθμό.

Αντιδράσεις

Στο παρελθόν, υπήρχαν αντιδράσεις από καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι ζητούσαν αλλαγή στη χάραξη του μετρό και διέλευσή του από την πλευρά της ΔΕΘ, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Πάντως, αυτό το διάστημα στο σταθμό «Σιντριβάνι» βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική ανασκαφή. Εξω από τη Βιβλιοθήκη, όπου κατασκευάζεται το τεράστιο όρυγμα, ολοκληρώθηκαν οι διαφραγματικοί τοίχοι, κατασκευάστηκε η πλάκα οροφής του φρέατος και τώρα τα συνεργεία σκάβουν για το δεύτερο υπόγειο όροφο.

Στο σταθμό «Πανεπιστήμιο», τέλος, προχωρά η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, όπως επίσης και η υποδομή για τη μία εκ των εισόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.