Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο θάνατος του εμποράκου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24/04/2010

 
ΚΛΕΙΣΤΟΝ... ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ... ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Βασανιστικά επαναλαμβανόμενες τον τελευταίο καιρό οι εικόνες που συναντούμε καθημερινά καθώς βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες κατεβάζουν ρολά χτυπημένες από την ύφεση...

Αλλάζουν ολόκληροι εμπορικοί δρόμοι

Στο «κόκκινο» μπαίνουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, όλων των κατηγοριών, με τις εμπορικές να πρωταγωνιστούν στα ...λουκέτα!
Γνωστοί εμπορικοί δρόμοι και ολόκληρες γειτονιές αλλάζουν φυσιογνωμία καθώς εμπορικές επιχειρήσεις που επί δεκαετίες λειτουργούσαν εκεί, μεταφέρονται ή κλείνουν οριστικά. Στη θέση τους «γεννιούνται» -στις περισσότερες περιπτώσεις- επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος: εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κυλικεία! «Πρόκειται για επιχειρηματικότητα ανάγκης», λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, εξηγώντας πως «οι περισσότεροι επιλέγουν να ανοίξουν μια τέτοιου είδους μικρή επιχείρηση με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οδού Συγγρού, ιδίως στο τμήμα κάτω από την Εγνατία Οδό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας δρόμος γεμάτος με βιοτεχνίες και καταστήματα με υφάσματα, λευκά είδη, κεντήματα, νυφικά και είδη προικός. Τώρα, δύο στα τρία ισόγεια μαγαζιά είναι μπαρ ή ρεστοράν.
Σε ένα από τα σημερινά μπαράκια της Συγγρού συναντήσαμε την αντιπρόεδρο των Διοικητικών Υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Φανή Γουργούρη. Επινε κρασί απέναντι από μια οικοδομή όπου αρκετά χρόνια πριν στεγαζόταν η βιοτεχνία στην οποία εργαζόταν και η ίδια. Σήμερα η βιοτεχνία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν και δεκάδες άλλες που έκαναν τη γειτονιά να σφύζει από ζωή...
Παρόμοιο σκηνικό με της Συγγρού επικρατούσε και σε παρακείμενους δρόμους, όπως Βαλαωρίτου, Ερμού, Φράγκων, Βηλαρά. Βρίσκονται γύρω από την πλατεία Χρηματιστηρίου, εκεί όπου στη δεκαετία του '50 χτυπούσε η καρδιά του χονδρεμπορίου της Θεσσαλονίκης.
«Τα περισσότερα λουκέτα στην περιοχή μπήκαν σε βιοτεχνίες και καταστήματα υφασμάτων», λέει ο α'αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Βλαχογιάννης, ο οποίος διατηρεί στην περιοχή κατάστημα υφασμάτων. Επισημαίνει: «Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν μόνον τρεις βιοτεχνίες. Οι υπόλοιπες μετακόμισαν (και στο εξωτερικό) ή έκλεισαν οριστικά».
Λίγο χαμηλότερα, προς τη θάλασσα, μάχη επιβίωσης δίνουν τα τραγουδημένα «Λαδάδικα». Τα άλλοτε εμπορικά καταστήματα μετατράπηκαν -αφού χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα (επί Μελίνας Μερκούρη)- σε μπαρ και φαγάδικα. Η περιοχή άλλαξε φυσιογνωμία. Σήμερα τα περισσότερα είναι κλειστά ή υπολειτουργούν. Στην οδό Κατούνη τα μαγαζιά αντέχουν, όμως στην οδό Αιγύπτου, σε μια απόσταση μικρότερη των 80 μ., μετράμε 22 μαγαζιά με κατεβασμένα στόρια. Κάποια έχουν ενοικιαστήρια. Ενα ανήκει στην οικογένεια Γραμμένου. Είναι ό,τι απέμεινε από το Πρατήριο Εμπορίας Χαρτοσυσκευασιών. «Εδώ και πέντε χρόνια που ο γιος μου και ο ανιψιός μου συγκέντρωσαν όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης στο εργοστάσιό μας στο 16ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Σερρών, εγώ προσπαθώ να νοικιάσω το κατάστημα αυτό, μα δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο συνταξιούχος πια Αναστάσιος Γραμμένος. Το παράπονό του: «Τα Λαδάδικα εγκαταλείφθηκαν. Ειδικά το τμήμα κάτω από την Τσιμισκή. Ο τόπος γέμισε ενοικιαστήρια. Τα κτήρια ξανακαταστρέφονται».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ), Κωστή Χαντζαρίδη, ο δρόμος που «μετρά» τα περισσότερα λουκέτα είναι η οδός Ανθέων. «Ανά τέσσερα μαγαζιά μόνον ένα λειτουργεί», λέει επιμένοντας πως ...«καλά ακούσαμε».
Κάνοντας επιτόπια καταγραφή σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαπιστώσαμε πως:
Στη Βασιλίσσης Ολγας και στην προέκτασή της, Βασιλέως Γεωργίου, υπάρχουν τουλάχιστον 80 κλειστά καταστήματα. Στην Τσιμισκή, τον ακριβότερο, ίσως, δρόμο του κέντρου, τέσσερα καταστήματα έχουν κατεβασμένα στόρια και άδειες προθήκες και διπλάσια στη Μητροπόλεως. Στην Ερμού τουλάχιστον εννέα καταστήματα έβαλαν λουκέτο, ενώ ισάριθμα καταστήματα της Βενιζέλου αναζητούν ενοικιαστή. Στο κέντρο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Εγνατία Οδό, εξαιτίας των έργων τού μετρό. Εργοτάξια κατά μήκος του δρόμου και λαμαρίνες τοποθετημένες γύρω από αυτά κάνουν δύσκολη την καταμέτρηση των κλειστών καταστημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Χαντζαρίδη, μια μέτρηση του Δεκεμβρίου έδειξε ότι πέριξ της Εγνατίας 114 καταστήματα έχουν κλείσει. Καταστηματάρχες υποστηρίζουν πως τουλάχιστον δύο στα δέκα μαγαζιά έβαλαν λουκέτο και ότι στα υπόλοιπα ο τζίρος μειώθηκε κατά 50-70%.
«Ζητάμε να αντικατασταθούν οι λαμαρίνες με κάποιο διαφανές υλικό, π.χ. πλεξιγκλάς, ώστε οι περαστικοί να μπορούν να διακρίνουν τα καταστήματά μας», λέει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ενδυμάτων Αναστάσιος Κωνσταντινίδης.
Η κρίση έπληξε και τα εστιατόρια. Τα περισσότερα βλέπουν πελάτες μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακο, κυρίως Σάββατο.
Στα πρόθυρα λουκέτου βρίσκεται και σχεδόν ένα στα δύο περίπτερα, σύμφωνα με την περιπτερούχο Ρένα Βλασακίδου.
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού της Κέντρου (ΕΚΘ), Νίκο Γιαννόπουλο, η ανεργία βρίσκεται στο 20% και «απειλεί» να αυξηθεί καθώς υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις που δίνουν ύστατη μάχη επιβίωσης, όπως η «Θεμελιοδομή», με περίπου 200 εργαζόμενους.
Ανήσυχοι για τις εξελίξεις δηλώνουν οι πρόεδροι των Συνδέσμων: Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, Νίκος Πέντζος και Εξαγωγέων, Βασίλης Θωμαΐδης και των τριών Επιμελητηρίων: Βιοτεχνικού, Σωτήρης Μαγόπουλος, Επαγγελματικού, Μιχάλης Ζορπίδης και Εμποροβιομηχανικού, Δημήτρης Μπακατσέλος. Ο τελευταίος βλέπει να πληθαίνουν οι αιτήσεις υπαγωγής επιχειρήσεων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, επιδιώκοντας ρύθμιση οφειλών και πάγωμα χρεών για δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.