ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/04/2010
Το δημόσιο χρωστάει, αλλά δεν επιστρέφει και δεν πληρώνει βεβαιωμένα ποσά, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα δημοσιονομικά του
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Στάση πληρωμών έχει κηρύξει το ελληνικό Δημόσιο στην αγορά, παγώνοντας κάθε είδους επιστροφή σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και προμηθευτές, συνεπεία των άδειων κρατικών ταμείων και της κάκιστης δημοσιονομικής κατάστασης. Αυτή η συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου έχει οδηγήσει σε μία τεχνική τιθάσευση του ελλείμματος πλην όμως στερεί από την αγορά σημαντική ρευστότητα για την κίνηση των επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι «κάνουλες» των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστές. Οι επιστροφές ΦΠΑ έχουν παγώσει και ήδη το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το περυσινό τρίμηνο είχε επιστραφεί στις επιχειρήσεις περί το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ φέτος το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι μη επιστροφές ΦΠΑ του Απριλίου. Η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου. Δηλαδή, οι εφορίες της χώρας έχουν εντολές από την ηγεσία του υπουργείου να μην επιστρέφουν τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης.
Σημειώνεται ότι τα ποσά που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο σε προμηθευτές και εξαγωγικές επιχειρήσεις θα αποδοθούν κάποια στιγμή χωρίς καμία προσαύξηση, χωρίς δηλαδή τόκο, σε αντίθεση με το ελληνικό Δημόσιο που για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρά επιτόκια. To ετήσιο επιτόκιο για καθυστερήσεις φόρων φτάνει το απίστευτο 18%! Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η «Κ», το Δημόσιο αυτή τη στιγμή οφείλει, μεταξύ άλλων, περίπου 6,2 δισ. ευρώ σε προμηθευτές νοσοκομείων, 1,6 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρείες για έργα που έχουν ολοκληρώσει, 200 εκατ. ευρώ σε εταιρείες πληροφορικής και περίπου 100 εκατ. ευρώ για διαφημιστικές δαπάνες του ελληνικού τουρισμού.
Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών:
- Στις κατασκευαστικές εταιρείες. Το υπουργείο Υποδομών χρωστάει στις κατασκευαστές εταιρείες περίπου 1,6 δισ. ευρώ από έργα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, χωρίς να συνυπολογιστεί το ανεκτέλεστο έργο. Η εξόφληση των χρωστούμενων ή/και ο συμψηφισμός τους με τις υποχρεώσεις των κατασκευαστικών στο Δημόσιο αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, ωστόσο, λύση δεν έχει ακόμα δοθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι από τους κατασκευαστές -όπως πρόσφατα ο κ. Μαρούλης στα μετρό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας- «παγώνουν» τα έργα, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή των οφειλών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.