Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόταση για...άλλο Παπάφειο ανοιχτό στην πόλη

Αγγελιοφόρος, 12/09/2011

Μια σημαντική πρόταση για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Παπάφειου Ορφανοτροφείου της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ «Δημόσιος χώρος... αναζητείται» οι αρχιτέκτονες, Αλκηστη Δανιήλ, Βιργινία Πατρίκα και Αγγελος Τασολάμπρος. Πρόκειται για μια πρόταση που συνδυάζει όλα τα σύγχρονα δεδομένα για τον ιστορικό χώρο της Θεσσαλονίκης, όπως η λειτουργία σταθμού του μετρό, ενώ στοχεύει στην άρση της αποκοπής του κτιρίου από τη ζωή της πόλης...

«Το Παπάφειο αποτελεί μοναδικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής μνήμης της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο συντήρησης και αποκατάστασης του σπουδαίου αυτού ιδρύματος, ο επανασχεδιασμός και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη ώστε να επανενεργοποιηθεί και να ισχυροποιηθεί η σχέση του ορφανοτροφείου με την πόλη μέσω της ελεγχόμενης απόδοσης τμήματός του σε αυτήν. Σε ένα αστικό περιβάλλον που υστερεί ελεύθερων χώρων και χώρων οργανωμένου πρασίνου, το Παπάφειο μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο βελτίωσης και αναβάθμισης τόσο της εικόνας όσο και της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνουν στα συμπεράσματα της πρότασής τους οι αρχιτέκτονες.
Τι προβλέπεται
Η πρόταση ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και αποκατάστασης του κτιρίου του διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε το Παπάφειο να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και, κατ’ επέκταση, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χρηστών του.

Το Παπάφειο εντάσσεται σε ένα πλέγμα σημαντικών χώρων της πόλης, όπως το ΑΠΘ, ο αρχαιολογικός χώρος της Τούμπας και η ΥΦΑΝΕΤ. «Σκοπός των επεμβάσεων ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου είναι η ανάκτηση του χαρακτήρα του ως τοπόσημου της ευρύτερης περιοχής και η μετατροπή του από έναν παραμελημένο, άναρχο, μη λειτουργικό και μη προσβάσιμο από τους πολίτες χώρο, σε έναν ελεγχόμενο χώρο πρασίνου. Κατά το σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια και, για το λόγο αυτόν, κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν επεμβάσεις που αφορούν την ένταξη πράσινων εκτάσεων και στοιχείων νερού στον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος, ώστε να αναβαθμιστεί ο ίδιος αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Τα οφέλη από τέτοιου είδους επεμβάσεις κρίνονται ευεργετικά για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι η παρουσία στοιχείων πρασίνου και νερού στον αστικό χώρο συμβάλλουν αποφασιστικά στη ρύθμιση του μικροκλίματος των πόλεων», σημειώνεται στην πρόταση.
Το μετρό
Οπως αναφέρουν οι εισηγητές, το όλο εγχείρημα ενισχύεται από την προγραμματισμένη ένταξη στάσης του υπό κατασκευή μετρό σε τμήμα της ανατολικής πλευράς του οικοπέδου. Προτείνεται ένα στέγαστρο που ορίζει το σημείο της στάσης και ανήκει χωρικά τόσο στην πόλη όσο και στο Παπάφειο. Ετσι, γίνεται προσπάθεια να στραφεί το ορφανοτροφείο προς τα έξω και να διεισδύσει ελεγχόμενα η πόλη στο χώρο του ιδρύματος.
Πάρκο
Ο εξωτερικός κοινόχρηστος χώρος του κτιρίου χωρίζεται σε τρία μέρη. «Ο δημόσιος χαρακτήρας των τριών αυτών μερών διαφέρει. Η πρώτη ζώνη διαμορφώνεται ως ένα ιδιωτικό πάρκο ελεγχόμενης δημόσιας χρήσης. Η δεύτερη ζώνη, πλαγίως του κτιρίου, αποτελεί μεταβατική περιοχή για να βρεθεί κανείς στην τρίτη ζώνη, αυτήν των αθλητικών εγκαταστάσεων, η οποία έχει το λιγότερο δημόσιο χαρακτήρα. Εκεί μπορούν να βρίσκονται μόνο παιδιά (του Παπαφείου και της πόλης). Ολοι αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι φυλάσσονται και ελέγχονται από προσωπικό φύλαξης», σημειώνεται στην πρόταση.
Επίσης, διαμορφώνονται διαδρομές με τη χρήση του υδάτινου στοιχείου,
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.