Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Με 586 ευρώ μικτά δε ζεις!

agelioforos.gr, 21/11/2012

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες του μετρό της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κλήθηκαν να εργαστούν με 586 ευρώ μικτά, συνιστούν εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του!...

Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε πως η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/28.02.2012 (με την οποία ορίζονται ως κατώτατος μισθός τα 586 ευρώ μικτά) είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος. Επιπλέον, έκρινε ότι εφαρμοζόμενη η ΠΥΣ σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.
Ακόμα, δέχτηκε πως σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση του έργου, σε αντίθεση με τα λεγόμενα της «Αττικό Μετρό ΑΕ». Τέλος, δέχτηκε πως οι προσλήψεις των 30 εργατοτεχνιτών δεν ήταν αναγκαίες, κάτι που ενισχύει την άποψη πως ήταν προσχηματικές, για να μπορέσει η εταιρία να επιβάλει τις μειώσεις των μισθών.
Μη εφαρμοστέες διατάξεις
«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολύ σημαντική. Αφενός κρίνει ότι οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28.02.2012 είναι αντισυνταγματικές και άρα μη εφαρμοστέες και αφετέρου ότι παραβιάζουν την αρχή της ισότητας του Συντάγματος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η δικηγόρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Αννα Ευθυμίου.
Πώς άρχισαν
Για να φτάσουμε όμως στη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε σκληρό αγώνα. Η απόφαση εκδόθηκε την ώρα που οι εργαζόμενοι διένυαν την πέμπτη εβδομάδα απεργιών.
Πώς έφτασαν όμως εδώ τα πράγματα; «Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν απολύσεις εργατοτεχνιτών, λόγω έλλειψης αντικειμένου, όπως τουλάχιστον επικαλέστηκε η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Τότε, ως σωματείο, είχαμε απαιτήσει οι όποιες επαναπροσλήψεις κρίνονταν στο μέλλον απαραίτητες να γίνουν από τη δεξαμενή των έμπειρων απολυμένων», αναφέρει ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Χάρης Κυπριανίδης και προσθέτει: «Φτάσαμε στο τέλος Οκτωβρίου και κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Η ''Αττικό Μετρό'' έδωσε εντολή στην κοινοπραξία να προχωρήσει σε προσλήψεις διάρκειας ενός μήνα, δηλαδή 20 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ανασκαφές στο σταθμό Δημοκρατίας. Η εντολή που δόθηκε ήταν οι προσλήψεις να γίνουν με βάση το νέο κατώτατο μισθό που προβλέπεται, δηλαδή 586 ευρώ μικτά».
Με δύο ταχύτητες
Ο κ. Κυπριανίδης υπογραμμίζει ότι επιχειρήθηκε κάτι αδιανόητο, δηλαδή οι 360 εργατοτεχνίτες του έργου να αμείβονται με την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων και 30 συνάδελφοί τους με 586 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 480 ευρώ καθαρά.
«Τα χρήματα αυτά είναι περίπου τα μισά από αυτά με τα οποία αμειβόμαστε οι υπόλοιποι. Αυτό, αν μη τι άλλο ηθικά, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης.
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργιακό αγώνα με αίτημα την πληρωμή των 30 νεοπροσληφθέντων εργατών με αμοιβές ανάλογες με αυτές με τις οποίες αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας. Η κοινοπραξία κατέθεσε αγωγή. Επειτα από αναβολές, λόγω των κινητοποιήσεων των δικηγόρων, η υπόθεση συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο τη Δευτέρα και χτες βγήκε η απόφαση, η οποία τους δικαίωσε πλήρως.
Στα εργοτάξια
Οι εργαζόμενοι στο μετρό επιστρέφουν σήμερα στα εργοτάξια, τα οποία θα πάρουν και πάλι ζωή, καθώς μετά την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Παρ' όλα αυτά, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης από την κοινοπραξία.
Το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του, πάντως, χαρακτηρίζει τη χτεσινή μέρα σταθμό για τους εργαζόμενους στο μετρό. «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε μια ιστορική απόφαση, που χαράζει νέους δρόμους στους αγώνες των εργαζομένων για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Ενας αγώνας που αντιμετωπίστηκε με αγωγές και δικαστικές διαμάχες από τους υπεύθυνους του έργου κατέληξε στην πλήρη δικαίωση. Οι εργαζόμενοι του μετρό, παρά την οικονομική και κοινωνική δυσκολία ενός τέτοιου αγώνα, παρέμειναν ενωμένοι και με συντριπτική πλειοψηφία δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. Δεν υποχώρησαν ούτε κάτω από τις απειλές που δέχτηκαν, ούτε από τις απεργοσπαστικές ενέργειες των υπευθύνων του έργου κι ούτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που δέχτηκαν από τις ανακοινώσεις της ''Αττικό Μετρό''. Παρέμειναν πιστοί στον αγώνα, συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτελιστικό ποσό των 460 ευρώ», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
Με αξιοπρέπεια
Υπογραμμίζουν ότι στις δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν παρέστησαν με αξιοπρέπεια, ζητώντας το αυτονόητο: αξιοπρεπείς μισθούς, ίσους για όλους τους εργαζόμενους.
«Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με σθένος κάθε δίκαιο αίτημά μας και περιμένουμε πως η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε μέτρο που υποβαθμίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.