dimouva.blogspot.gr,21/11/2012
Το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης Έκρινε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των εργαζομένων!
Υπέρ 30 εργαζομένων της ΑΕΓΕΚ στο μετρό της Θεσσαλονίκης τάχθηκε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της ανατροπής των μισθολογικών δεδομένων των εργατοτεχνικών. Συμπέρασμα; Το θρίλερ με το έργο συνεχίζεται! Η τεχνική εταιρεία είχε απολύσει προ μηνών 170 εργαζόμενους ως πλεονάζων προσωπικό και αποφάσισε να επαναπροσλάβει τους 30 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου... (20 ημερών) και με βάση την εθνική συλλογή σύμβαση όπως προκύπτει με τους μνημονιακούς νόμους, που ψαλιδίζουν τον κατώτατο μισθό.
Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία ήταν να προσληφθούν με το προηγούμενο καθεστώς μισθολογικής κλίμακας.
Επί της ουσίας, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση για τις μειώσεις των μισθών και την κατάργηση της μετ ενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ισχυριζόμενο ότι παραβιάζει τις αρχές της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των νεοπροσληφθέντων και των εργατοτεχνικών που προσλήφθηκαν στην εταιρία σε προγενέστερο χρόνο.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ενδεικτική της στάσης των δικαστικών αρχών στους μνημονιακούς νόμους αλλά και ενδεικτική της άποψης ότι οι δικαστές δεν θα χαρίζονται στο εξής σε υποθέσεις που σχετίζονται με εξοντωτικά μέτρα που λαμβάνονται για δημοσιονομικούς σκοπούς και θίγουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το δικαστήριο διατυπώνει κρίση και για το έργο, σημειώνοντας ότι η απεργία δεν ζημιώνει τις εργασίες που εμφανίζουν ήδη καθυστέρηση τέσσερα χρόνια και που σύμφωνα με τους μάρτυρες καταβάλλονται προσπάθειες για να παραδοθεί το 2017!
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδίκασης προσφυγής εργαζομένων της κατασκευάστριας εταιρείας του Μετρό Θεσσαλονίκης, έκρινε ως αντισυνταγματική τη κατάργηση της μετ ενέργειας.
Σύμφωνα με την απόφαση, η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καταργήθηκε η μετ ενέργεια, "είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος".
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι διατάξεις εισάγουν "αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών", και ως εκ τούτου "παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις".
Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για "ιστορική απόφαση που χαράζει νέους δρόμους στους αγώνες των εργαζομένων για την αξιοπρεπή διαβίωση τους".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.