Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πόλεμος για τις αρχαιοτήτες στο μετρό

rthess.gr,12/02/2013
"Ταφόπλακα” για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τυχόν μεταβολή στην πορεία υλοποίησης του έργου, με κατάργηση ή παράκαμψη του σταθμού Βενιζέλου, στον οποίο εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες, για τις οποίες ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει εισηγηθεί ομόφωνα να απομακρυνθούν και να εκτεθούν σε άλλο χώρο...
Μάλιστα, όπως προειδοποίησε χθες η διοίκηση της Αττικό Μετρό από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σενάρια των τελευταίων ημερών για το σταθμό Βενιζέλου, ενδεχόμενη κατάργηση θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και καταγγελία της σύμβασης με αποχώρηση της αναδόχου κοινοπραξίας και εφιαλτικές συνέπειες για την πόλη.
Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Σ. Σιμόπουλος, “ο σταθμός δεν μπορεί να απαλειφθεί, διότι ο ανασχεδιασμός είναι επί της ουσίας αδύνατος και θα πάει το έργο πολλά χρόνια πίσω, με απροσδιόριστο επιπλέον κόστος”.
“Σέβομαι απόλυτα την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά το επί της υπόθεσης αρμόδιο ΚΑΣ έλαβε απόφαση μεταφοράς των όσων βρήκε η αρχαιολογική σκαπάνη με 17 θετικές ψήφους και καμία αρνητική. Ακόμη και ο εκπρόσωπος των Ελλήνων αρχαιολόγων, που συμμετέχει στο ΚΑΣ, ψήφισε αυτή την πρόταση”, τόνισε ο γενικός γραμματέας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Χ. Τσίτουρας, περιέγραψε το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθει το έργο, εάν υιοθετηθούν ανεύθυνες, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται από άσχετους με το κατασκευαστικό αντικείμενο, που ζουν στη “χώρα του παραμυθιού”.
Επιπλέον, προκάλεσε ανοιχτά σε δημόσια συζήτηση όποιον θεωρεί ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με την τεχνογνωσία των 160 εξειδικευμένων στελεχών της Αττικό Μετρό, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει και το Μετρό της Αθήνας.
Ο κ. Τσίτουρας για να παρουσιάσει την έκταση του προβλήματος, εάν προχωρούσε μία κατάργηση σταθμού, όπως η Βενιζέλου, υπενθύμισε την περίπτωση του Κεραμικού στην Αττική, όπου η μετατόπιση του σημείου υλοποίησης του σταθμού κόστισε επιπλέον 150 εκατ. Ευρώ και 3 χρόνια καθυστέρησης.
Στην περίπτωση της Βενιζέλου δεν υπάρχει χώρος (επί της Εγνατίας οδού) για να μετακινηθεί ο σταθμός, οι σήραγγες του Μετρό έχουν ήδη δημιουργηθεί και βέβαια δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης της όποιας αλλαγής στο έργο, λόγω της κρίσης στην οικονομία.







Το ζήτημα των αρχαιοτήτων έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης για την μεταφορά των αρχαιοτήτων.




Ξεκάθαρες αποστάσεις από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κράτησε ο αναπληρωτής δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Ζερβας.

Ομφαλοσκοπούμε, είπε, και κυνηγάμε νέα περιπέτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.