Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Φρένο στο Μετρό Θεσσαλονίκης από το ΣτΕ λόγω αρχαίων

sarc.gr,24/07/2013

Στη στάση «Βενιζέλου» σκάλωσε για μία ακόμη φορά το Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας να σταματήσουν οι εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί κατά τη διάνοιξη της σήραγγας.
Οι αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων (6ος-7ος αιώνας), που εδώ και καιρό έχουν αποκαλυφθεί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσαν την αιτία να προσφύγει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Οπως αναφέρεται στην επίμαχη προσφυγή, θα πρέπει να διακοπούν οι εν λόγω εργασίες, προκειμένου να μην προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη γι' αυτές, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπουργική πράξη με την οποία αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα αρχαία σε άλλη τοποθεσία και να εκδοθεί σχετική προσωρινή διαταγή για να μη συνεχιστούν τα έργα. Επισημαίνεται δε, πως υπάρχει παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, καθώς οι επίμαχες εργασίες στην πραγματικότητα οδηγούν στην εξαφάνιση του ιστορικού μνημείου ως ενιαίου συνόλου.

Ουσιαστικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε κατά της απόφασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, η οποία υπεγράφη στις 24 Ιανουαρίου του 2013, αλλά και στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), όπως μνημονεύεται στην υπουργική πράξη. Σε αυτή τονίζεται πως είναι δυνατή η απόσπαση και μετακίνηση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και η αποδόμηση άλλων που έχουν αποκαλυφθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό. Μάλιστα, προτεινόμενο μέρος για την τοποθέτηση των αρχαιοτήτων είναι το στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκτός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, χωρίς όμως αυτό να προσδιορίζεται.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει, μέσω του δικογράφου, πως πριν από την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν υπήρχε, αν και ήταν αναγκαίο, εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ καταγγέλλει ότι τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν χωρίς καν να έχουν επισκεφθεί τους χώρους του Μετρό.

Και ενώ δίνεται η νομική «μάχη» για τις σημαντικές αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί, οι εργαζόμενοι του Μετρό καταγγέλλουν «όψιμο ενδιαφέρον». Οπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η «Ε», τα αρχαία της οδού Βενιζέλου μπορεί να έστρεψαν τα βλέμματα στην κατασκευή του Μετρό, όμως κανείς δεν μίλησε στο παρελθόν για την κατάχωση του παλαιοχριστιανικού βασιλικού ναού που βρέθηκε στο σταθμό «Σιντριβάνι», ή για την κατάχωση ακόμη ενός σημαντικού βυζαντινού ναού που βρέθηκε στο σταθμό «Πλατεία Δημοκρατίας».

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.