Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Εργαζόμενοι μετρό Θεσσαλονίκης: Μια εβδομάδα προθεσμία- Τον λόγο μετά θα έχει η δικαιοσύνη

thestival.gr,16/12/2015



Μια εβδομάδα προθεσμία δίνουν σε κυβέρνηση, Αττικό Μετρό και Κοινοπραξία, οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης, για να καταλήξουν σε τελική, κοινά αποδεκτή λύση, για την επανεκκίνηση των εργασιών του μετρό. Σε αντίθετη περίπτωση προαναγγέλλουν ότι θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, με όσα όπλα έχουν στην φαρέτρα τους και αφορούν τις σημαντικές καθυστερήσεις και τις αστοχίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αρχαιότητες που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό αλλά και στις αποθήκες, καθώς όπως λένε, η ελλιπής φύλαξη- μετά και την απόλυση του προσωπικού του αρχαιολογικού τομέα- θέτει σε κίνδυνο τα ευρήματα.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και οι απολυμένοι του αρχαιολογικού, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ο εμπαιγμός σε βάρος τους. «Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα στην οποία μπορούμε να ανεχτούμε παράταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αττικό Μετρό και Κοινοπραξίας. Ως τέλος της εβδομάδας πρέπει να έχει λήξει το θέμα για να έχουμε τα νέα δεδομένα, τα οποία και θα αξιολογηθούν. Πρέπει να γνωρίζουμε τις προθέσεις τους για το έργο, με ποιο τρόπο θα γίνει η συμφωνία και τί θα περιλαμβάνει. Πρέπει να δεσμευτούν ότι το εργατικό προσωπικό θα επαναπροσληφθεί και θα εξασφαλιστούν τα εργασιακά του δικαιώματα, ως είχαν» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριάνιδης.

Εφόσον και αυτή η εβδομάδα περάσει, χωρίς να έχουμε εξελίξεις κι επίσημες ανακοινώσεις απλό πλευράς υπουργείου, οι εργαζόμενοι, με το Εργατικό Κέντρο στο πλευρό τους, δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τη νομική οδό. «Εμείς θα κινηθούμε παράλληλα δικαστικά για την ακύρωση των απολύσεων στον αρχαιολογικό τομέα. Επίσης, υπάρχουν αστοχίες, παραλήψεις, καταστηματάρχες που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Και όταν μια εταιρεία αποζημιώνεται, τότε μπορεί και η πόλη ολόκληρη να καταγγείλει αστοχίες και να αποζημιωθεί» συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανίδης. «Ξεχάσαμε τη Δελφών, το Ρέμα στη Ν. Ελβετία, την καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων. Ευθύνες θα αποδοθούν για όλα αυτά ή θα πρέπει εμείς να απευθυνθούμε σε δικαιοσύνη;» υπερθεμάτισε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου, Δημήτρης Παππάς.

Αναξιόπιστος ο Υπουργός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, δήλωσε ότι δεν πιστεύει στις καλές προθέσεις του υπουργού υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, καθώς παρότι στις αρχές Νοέμβρη είχε λάβει τη δέσμευσή ότι θα έχουμε λύση μέχρι το τέλος του μήνα, ο υπουργός αποδείχτηκε αναξιόπιστος. «Βρισκόμαστε στις μυλόπετρες ενός αμαρτωλού τριγώνου. Από τη μία η κυβέρνηση η οποία και λάθος σχεδίασε και λάθος υλοποιεί. Από την άλλη η Αττικό Μετρό, η οποία δεν στάθηκε όχι στο ύψος περιστάσεων και τέλος η Κοινοπραξία η οποία, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος κοιτάει να κερδοσκοπεί» τόνισε ο κ. Τσαραμπουλίδης και πρόσθεσε: «Οι αγωγές δεν έχουν φύγει από την φαρέτρα μας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με φορείς της πόλης και να ζητήσουμε ποινικές ευθύνες το επόμενο διάστημα».

"Ιδιωτική σεκιούριτι σε εργοτάξια και αποθήκες- Κινδυνεύουν οι αρχαιότητες"

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μετά και το «ξήλωμα» του αρχαιολογικού τμήματος, τίθενται σε κίνδυνο οι αρχαιότητες που βρίσκονται στους σταθμούς, αλλά και σε αποθηκευτικούς χώρους. Προσθέτουν μάλιστα, ότι την φύλαξή τους, επιστρατεύτηκε ιδιωτική εταιρεία, έναντι υψηλής αμοιβής. Ήδη έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση ύψους 300.000 ευρώ και τώρα παρατηρείται το εξής παράδοξο. Από τη μία, ιδιώτες φύλακες βρίσκονται εκτός των εργοταξίων και από την άλλη, οι πρώην εργαζόμενοι του μετρό, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την απόλυσή τους και εμφανίζονται καθημερινά στην εργασία τους, βρίσκονται εντός των εργοταξίων.

«Βλέπουμε ένα μένος από την πλευρά της Αττικό Μετρό, για να απομακρυνθούν οι φύλακες και να μπει ιδιωτική σεκιούριτι. Θα φυλάσσεται δηλαδή, ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας από ιδιωτική εταιρεία» σημείωσε ο κ. Κυπριανίδης, ενώ ο κ. Παππάς, πρόσθεσε:
«Ήδη το προηγούμενο διάστημα, οπότε και δεν ήταν σε εξέλιξη εργασίες, παρατηρήθηκαν ζημίες από πλημμύρες. Υπήρξαν καθιζήσεις, χρειάστηκε να γίνουν σταθεροποιήσεις τοιχίων. Το προσωπικό ανταποκρίθηκε άμεσα και δεν προέκυψαν προβλήματα. Τώρα που το προσωπικό απομακρύνθηκε, τίθενται και οι αρχαιότητες σε κίνδυνο».

Ενδιάμεση συμφωνία

Πλέον εργαζόμενοι κι Εργατικό Κέντρο αναμένουν εάν θα γίνει πράξη και η τελευταία δέσμευση του υπουργού για ανακοίνωση μιας συμφωνίας εντός της επόμενης εβδομάδας, έστω κι ενδιάμεσης, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες. «Περιμένουμε. Πιέζουμε. Χτες είχαμε επαφή με το υπουργείο Υποδομών και μας είπαν ότι στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις και από αρχές της επόμενης, θα έχουμε ανακοινώσεις από τον ίδιο τον κ. Σπίρτζη, από τη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε κι ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του έργου, Σταύρος Στέτσικας.

Πάντως, οι εργαζόμενοι θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η λύση που θα ανακοινωθεί, δεν μπορεί να είναι τελική, αλλά θα είναι μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει μεν επανεκκίνηση συγκεκριμένων εργασιών, αλλά θα αφήνει «καυτά» ζητήματα ανοιχτά για τη συνέχεια.



Βάσω Λυκουρίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.