Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Θεσσαλονίκης θεωρείται το μετρό της συμπρωτεύουσας. Ηδη ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε εξίμισι χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή το 2012. Τότε η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα σύγχρονο μετρό, καλύτερο ποιοτικά από αυτό της Αθήνας και ίσως το πιο σύγχρονο σε όλη την Ευρώπη.
Το έργο σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 9,6 χιλιόμετρα σηράγγων με 13 σταθμούς και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 1,1 δισ. ευρώ. Εχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Γ' ΚΠΣ και από εγκεκριμένο δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ θα αποτελέσει γέφυρα για την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο. Για την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τα βασικά χαρακτηριστικά
* 13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα.
* 9,6 χλμ. γραμμής (με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς) που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της (7,7 χλμ.) από δύο μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης. Το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος.
* 18 υπεραυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.
* Αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας (Βότση) σε έκταση 50.000 τ.μ.
* Οι σημαντικές τεχνικές διαφορές του μετρό Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βελτιώσεις σε σχέση με τις γραμμές 2 και 3 του μετρό της Αθήνας, είναι ότι θα υπάρχουν δύο μονές ανεξάρτητες σήραγγες (αντί της μιας σήραγγας διπλής τροχιάς στο μετρό της Αθήνας), καθώς και σύστημα θυρών επί των αποβαθρών κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
* Η αρχαιολογική ανασκαφή προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 20.000 τ.μ. και η Αττικό Μετρό ΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.
Η σύμβαση για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης υπεγράφη στις 7 Απριλίου 2006 και τότε ένα όνειρο 15 ετών για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου δημόσιου έργου που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς είχε χαρακτηρίσει «ιστορική ημέρα για τη συμπρωτεύουσα» την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του μετρό, αυτού του πολύπαθου έργου που εδώ και 15 χρόνια είχε στοιχειώσει, ενώ το χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Θεσσαλονίκης».
Μελετώνται οι επεκτάσεις
Επιπλέον έχει ξεκινήσει η μελέτη των επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη για άλλα 9,5 χλμ. γραμμής, με οκτώ νέους σταθμούς, που θα αποτελέσουν τη δεύτερη φάση του μετρό της Θεσσαλονίκης. Την εποπτεία του όλου έργου έχει η Αττικό Μετρό, η οποία έχει εμπειρία απο την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.
Σε αντίθεση με το μετρό της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί οι σταθμοί του μετρό να κατασκευαστούν με τη μέθοδο «επικάλυψης και εκσκαφής» («cover and cut») και όχι «ανοικτού ορύγματος» («cut and cover»), που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Αθήνα.
Σε όλη τη διάρκεια κατασκευής των σταθμών του μετρό Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν πάντα δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση στην οδό Μοναστηρίου, αντίστοιχα δύο ως τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση στην Εγνατία και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση στην οδό Δελφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.