Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τέλος Σεπτέμβρη έρχεται ο "Κάσσανδρος"

Μακεδονία, 09/09/2007

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη ιδέα για κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία διατυπώθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ), άρχισαν οι εργασίες διάνοιξης φρεατίου υποδοχής του πρώτου μετροπόντικα (ΤΒΜ), στην αφετηρία του έργου.


Τρεις γερανοί και δύο γκρέιντερ αποτελούν το βασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης για να διαμορφωθεί η οπή στο έδαφος, από την οποία θα αρχίσει το υπόγειο ταξίδι του ο "Κάσσανδρος" ή η "Θεσσαλονίκη", όπως θα ονομαστούν οι μετροπόντικες. Ένα μηχάνημα δημιουργίας διαφραγματικών τοίχων (υδροφρέζα) ενισχύει την περιμετρική στήριξη του σταθμού, ενώ σε δύο δεξαμενές ρίχνεται ο μπετονίτης, υλικό που παρασκευάζεται για τη σταθεροποίηση των τοιχωμάτων. Περίπου πενήντα εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, μοχθούν σε όλη την έκταση του εργοταξίου για την κατασκευή του πρώτου σταθμού και τις συμπληρωματικές εργασίες. Ανάμεσα σε όλους, δεκαπέντε εργαζόμενοι στην αρχαιολογική υπηρεσία, που φροντίζουν για την ασφαλή ανάδειξη των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στο σημείο εκσκαφής.

Το πρώτο ΤΒΜ- που τυπικά παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην "Αττικό Μετρό" και στην ανάδοχο, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, στο Schwanau της Γερμανίας- καθώς και το δεύτερο που θα παραδοθεί, θα διανοίξουν τις δύο παράλληλες σήραγγες του μετρό. "Ο πρώτος μετροπόντικας θα έρθει στο τέλος Σεπτεμβρίου διασπασμένος. Τα τμήματά του θα τοποθετούνται στο φρεάτιο και θα συναρμολογούνται επιτόπου. Στο τέλος του έτους θα έρθει και ο δεύτερος μετροπόντικας. Η διάτρηση και των δύο σηράγγων θα αρχίσει το Φεβρουάριο του νέου έτους", αναφέρει ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της "Αττικό Μετρό Α.Ε.". "Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το φρεάτιο της υποδοχή του", προσθέτει.

ΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες και στα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό. Στο σταθμό Δημοκρατίας, στο Βαρδάρι, άρχισαν οι εκσκαφές από την πλευρά της οδού Λαγκαδά, με κατεύθυνση δυτικά προς την οδό Μιχαήλ Καλού. Στο εργοτάξιο της Βενιζέλου ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση της υδροφρέζας, του μηχανήματος κατασκευής διαφραγματικών τοίχων στους σταθμούς, που είναι γερμανικής τεχνολογίας και ήρθε σε κομμάτια από την Ιταλία. Η υδροφρέζα, που έχει τη μορφή ενός μεγάλου γερανού, διακρίνεται στην οδό Εγνατία από μεγάλη απόσταση. Στο ίδιο εργοτάξιο, δίπλα από το δημαρχείο, υπάρχει και η δεξαμενή για τη συλλογή του μπετονίτη. "Για δύο μήνες τουλάχιστον θα γίνονται εργασίες στην πλευρά του δημαρχείου. Στη συνέχεια θα αλλάξει η κυκλοφορία και θα περάσουμε από την απέναντι πλευρά", περιγράφει η κ. Σοφία Τολίκα, υπεύθυνη εργοταξίου.
Στην πλατεία Μακεδονομάχων, στο σταθμό Αγίας Σοφίας, εκτελούνται εργασίες στη βόρεια πλευρά, όπου είναι κατειλημμένο ένα τμήμα της οδού. Στον επόμενο σταθμό Σιντριβανίου, έξω από το Άσυλο του Παιδιού, έχουν στηθεί οι εργοταξιακοί χώροι, ενώ στο σταθμό Πανεπιστημίου, στην πλευρά της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και του Πολυτεχνείου, άρχισαν οι εργασίες. "Θα κατασκευαστούν οι πρώτοι σταθμοί και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε προς τα ανατολικά", λέει ο κ. Τσιματζής.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. "Σήμερα σε όλα τα εργοτάξια και συνολικά στο έργο έχουμε περίπου 600 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ όταν αναπτυχθούν όλα τα εργοτάξια θα δουλεύουν πάνω από 3.000 άτομα", αναφέρει ο κ. Γιάννης Καρακίτσιος, επιβλέπων μηχανικός της "Αττικό Μετρό". Εκτός από τους έλληνες εργαζόμενους και τους μετανάστες στη χώρα μας, στα εργοτάξια έχουν μεροκάματο και ξένοι εργάτες, τεχνικοί και μηχανικοί, κυρίως από την Ιταλία και τη Γερμανία, που έχουν προσληφθεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στο ανάδοχο κοινοπραξικό σχήμα.

Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

Η ανάδοχος κοινοπραξία αποτελείται από πέντε εταιρείες, μεταξύ των οποίων κολοσσοί του εξωτερικού. Οι εταιρείες είναι οι ΑΕΓΕΚ, Impregilo, Ansaldo TSF, Seli, Ansaldobreda. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,1 δισ. ευρώ και η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί πλήρως από το Γ' ΚΠΣ και από εγκεκριμένο δάνειο με ευνοϊκούς όρους που εξασφάλισε το ΥΠΕΧΩΔΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ) έχει αναθέσει την εκπόνηση μελετών, προϋπολογισμού 174.669 ευρώ, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσει που θα γίνονται στην πόλη κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ΟΡΘ και των μελετητικών γραφείων Θ. Νάτσικα - Γ. Νέλλα - Α. Πρόιου έχει διάρκεια τρία έτη και αποτελείται από πέντε επιμέρους συμβάσεις. "Οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων", δηλώνει η κ. Σταυρούλα Μπαιρακτάρη, πρόεδρος του ΟΡΘ.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών ετοιμάζει πρόταση για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, "το οποίο θα στοχεύει σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό διαχρονικό σχεδιασμό της οργάνωσης, της διαχείρισης και της παρακολούθησης στις επιβατικές μεταφορές", όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, συγκοινωνιολόγος κ. Γιάννης Τόσκας.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει στην πρώτη φάση του 9,6 χιλιόμετρα και 13 σταθμούς στη διαδρομή σιδηροδρομικός σταθμός - Νέα Ελβετία, καθώς και 5 χλμ. και 5 σταθμούς στη διαδρομή από το σταθμό Πατρικίου μέχρι την Καλαμαριά

Τα βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου μετρό στην κεντρική γραμμή είναι:
1) 13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα. Θα είναι ευθύγραμμοι, κατασκευασμένοι από υλικά που θα προκαλούν λιγότερη αντήχηση, θα παρέχουν εύκολο προσανατολισμό, θα διαθέτουν αυτόματες θύρες στις αποβάθρες, θέρμανση και κλιματισμό. Ο χρόνος άφιξης των συρμών στους σταθμούς υπολογίζεται στα 3 λεπτά.
2) 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της (7,7 χλμ.) από δύο μετροπόντικες. Το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής (2,2 χλμ.) θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος.
3) 18 υπεραυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.
4) Αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας (Βότση) σε έκταση 50 στρεμμάτων.
5) Η αρχαιολογική ανασκαφή προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 20 στρεμμάτων και η "Αττικό Μετρό Α.Ε." σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.

ΟΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Καθένας από τους δύο μετροπόντικες έχει διάμετρο 6,19 μέτρα, μήκος 90 μέτρα, βάρος 42,5 τόνους και κοστίζει 7,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνικών, οι μετροπόντικες θα σκάβουν καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα μέτρα σήραγγας, αλλά η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους. Με αυτά τα δεδομένα, οι υπεύθυνοι της "Αττικό Μετρό" εκτιμούν ότι σε 30 μήνες θα έχουν διανοιχτεί οι σήραγγες στο συνολικό μήκος τους, που υπολογίζεται σε 7,7 χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.