Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πρωταθλήτρια στα αιωρούμενα σωματίδια

Μακεδονία, 02/06/2009

Δυόμισι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο βρίσκεται η μέση τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Συγκεκριμένα, τα αιωρούμενα σωματίδια, σε μέση εβδομαδιαία τιμή, ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. η ανώτερη τιμή των ΡΜ10 θα πρέπει να είναι 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από αιωρούμενα σωματίδια στο κέντρο της πόλης παίζουν τα εργοτάξια του μετρό, και κυρίως η μεταφορά χωμάτων χωρίς μέτρα. Ωστόσο, υψηλές τιμές παρατηρούνται σε όλη την περιοχή από τη Βιομηχανική Ζώνη στη Σίνδο μέχρι τη Θέρμη.
Οι μετρήσεις ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σε είκοσι σημεία στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από το ΤΕΕ τις επόμενες ημέρες, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας προστασίας περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
“Οι μετρήσεις θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα. Παραμένει η γνωστή κατάσταση. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάρα πολύ ψηλές, με όριο το 40 οι μέσες εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις είναι στο όριο των 100. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη γύρω από τα σημεία που εκτελούνται εργασίες για το μετρό, λόγω των χωμάτων. Δεν βρέχεται το χώμα, δεν σκεπάζεται”, αναφέρει στη “Μ” ο καθηγητής στο τμήμα χημικών μηχανικών ΑΠΘ Μάρκος Ασσαέλ. “Επιβαρημένη είναι και η βιομηχανική περιοχή, αλλά γενικότερα η μόλυνση φθάνει μέχρι τη Θέρμη”, προσθέτει ο ίδιος.
Η έκθεση των πολιτών σε εσπνεύσιμα σωματίδια, όπως έχουν δείξει επιδημιολογικές έρευνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν βραχυχρόνιες αλλά και μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία. Στις βραχυχρόνιες συνέπειες περιλαμβάνεται η αυξημένη αναπνευστική και καρδιαγγειακή νοσηρότητα, ενώ οι μακροχρόνιες επιδράσεις θεωρούνται σημαντικότερες καθώς μία από αυτές είναι η μείωση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, λόγω της έκθεσης των πολιτών σε εσπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια χάνει κάθε κάτοικος 10 μήνες ζωής. Επίσης, η μακροχρόνια έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια περιορίζει τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα κάθε κατοίκου κατά μιάμιση ημέρα το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.