Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Χάρτης των δημοσίων έργων στην Ελλάδα - Πορεία και εκκρεμότητες

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 22/09/2010

ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, αυτήν την περίοδο αξιολογούνται τα ανοιχτά συμβατικά θέματα, που έχουν ανακύψει μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Αναδόχου... 


Δρομολογείται η αντιμετώπιση των θεμάτων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, στο πλαίσιο που καθορίζονται από τη σύμβαση, με γνώμονα την υλοποίηση του έργου και κατ΄ επέκταση τη σύντομη παράδοσή του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η επανεκκίνηση του έργου με εντατικούς ρυθμούς, τόσο σε επίπεδο διάνοιξης σηράγγων, όσο και σε επίπεδο κατασκευής των σταθμών.

Σε ό,τι αφορά στις επεκτάσεις του Μετρό προς την Καλαμαριά, το Υπουργείο στοχεύει σε έναρξη κατασκευής περί τα τέλη του 2011. Σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκονται οι μελέτες στη δυτική επέκταση προς Σταυρούπολη / Ευκαρπία.  

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ 

Από το υπουργείο έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων των μεγάλων έργων, καθώς και διαδικασίες βελτιστοποίησης των διατάξεων του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ΚΑΑΑ). Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, επειδή η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων καθυστερεί υπερβολικά, το ελληνικό δημόσιο αναγκάζεται συχνά να προσφεύγει στη διαδικασία των επιτάξεων για την έγκαιρη εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση των έργων, με στόχο την εγκατάσταση του Αναδόχου και την έναρξη εργασιών κατασκευής, πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών συντέλεσης των απαλλοτριώσεων. 

Επίσης, το υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να συντμηθούν οι χρόνοι και οι διαδικασίες για τη συντέλεση των απαλλοτριώσεων των μεγάλων έργων. Η κυβέρνηση επιταχύνει τις απαλλοτριώσεις, αρχικές και συμπληρωματικές, με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εφαρμόζοντας το άρθρο 17 παρ. 4 του Συντάγματος και το άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων. Ήδη, έχει εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις. 

Η κυβέρνηση, εξάλλου, επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με τη συνεργασία των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, τόσο για τους ίδιους τους αυτοκινητόδρομους και τις παραλλαγές τους, όσο και για τα βοηθητικά έργα. Επίσης, επιταχύνει τις αρχαιολογικές έρευνες στις περιοχές των έργων. Στοπ πλαίσιο αυτό, συντάχθηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο διευκόλυνε τις σχέσεις και τις συνεννοήσεις των υπηρεσιών των εμπλεκομένων Υπουργείων και επιτάχυνε τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Επιπλέον, επιταχύνθηκε η κατασκευή και παράδοση των δημοσίων έργων, τα οποία προβλέπεται να ενταχθούν στις συμβάσεις παραχώρησης και «καρκινοβατούσαν», κυρίως λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.