Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Μετρό: Ανοίγει η Πόντου στην Καλαμαριά, εκτελούνται οι απαλλοτριώσεις

voria.gr,02/07/2013

Μέσα στο καλοκαίρι η Αττικό Μετρό θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις ύψους περίπου 16-17 εκατ.ευρώ στους δικαιούχους ιδιοκτήτες
της Άννης Καρολίδου

Μέσα στο καλοκαίρι προχωρούν οι απαλλοτριώσεις στο αδιάνοικτο τμήμα της Πόντου στη Καλαμαριά και ανοίγει ο δρόμος για το έργο του Μετρό.

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, με νωπό ακόμη το μελάνι των υπογραφών στη σχετική σύμβαση, είναι πρώτης προτεραιότητας έργο για τις περίπου 100.000 κατοίκους του Δήμου, αλλά και μεγάλης σημασίας για όλους τους κατοίκους της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αφού από τον ακραίο σταθμό της Μίκρας, μελλοντικά θα κατασκευαστεί η επέκταση προς αεροδρόμιο.

Η Voria.gr, που παρακολουθεί από κοντά το θέμα, πληροφορήθηκε ότι την Παρασκευή 5 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμαριά η πρώτη συνάντηση εργασίας νομικών συμβούλων και στελεχών της Αττικό Μετρό με συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου.

Με ψηφισμένη τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και έτοιμη την πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού από πλευράς δήμου, που θα δοθεί στους εκπροσώπους της Αττικό Μετρό, μένει ο έλεγχος των δικαιούχων για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, όπως είπε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα Ανάπτυξης & Μεγάλων Έργων, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, η Αττικό Μετρό θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις για λογαριασμό του δήμου- ποσό περίπου 16-17 εκατ. ευρώ- και ο δήμος Καλαμαριάς θα παραχωρήσει τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται στην εταιρεία, που με τη σειρά της θα τις παραδώσει στον ανάδοχο για να εγκαταστήσει τα εργοτάξια της επέκτασης του Μετρό. Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, όπως εκτιμάται, μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, με τον τρόπο αυτό, με τη ρύθμιση δηλαδή που έγινε, το έργο μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις πιθανές καθυστερήσεις των ενστάσεων και των δικαστικών αναβολών.

Σημειώνεται ότι με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών (όταν πέρασε από τη Βουλή ήταν και Ανάπτυξης), θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις στο 50% περίπου του αδιάνοικτου τμήματος της Πόντου, στα τμήματα που αφορούν το έργο του Μετρό, τους σταθμούς και τις προσβάσεις σε αυτούς. Βεβαίως, η διάνοιξη έστω και του 50% αυτών των 2 χλμ. του κλειστού τμήματος της Πόντου, αναμένεται ότι θα πιέσει είτε την Περιφέρεια, είτε το αρμόδιο Υπουργείου, για να εξασφαλισθούν πόροι ώστε να διανοιχτεί αυτός ο υπερτοπικής σημασίας δρόμος στο σύνολό του. Άλλωστε, το αδιάνοικτο τμήμα είναι μήκους μόλις 2 χλμ., από το γήπεδο του «Αριστοτέλη» μέχρι τον τερματικό του Μετρό στη «Μίκρα» και το κόστος κατασκευής του δρόμου, εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.