Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Στο χείλος των απολύσεων οι εργαζόμενοι του μετρό Θεσσαλονίκης

karfitsa.gr,19/01/2015

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Πρόθυμοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, είτε ελληνική είτε ευρωπαϊκή, δηλώνουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το σωματείο στον Κατασκευαστικό Τομέα και το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, «σε περίπτωση παύσης των εργασιών και πραγματοποίησης των απολύσεων μας, θα καταφύγουμε στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, προκειμένου να καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Δεν αποτελεί απειλή, απλά φαίνεται πως είναι η μοναδική διέξοδος που υπάρχει προκειμένου, τουλάχιστον για μια φορά στη χώρα μας, να αποδοθούν ευθύνες, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να σωθεί ίσως και το πολύπαθο έργο που από πνοή έχει καταντήσει πληγή».


Μάλιστα οι εργαζόμενοι επισημαίνουν το γεγονός ότι η Ε.Ε. ξεκάθαρα πλέον δηλώνει πως η χρηματοδότηση του έργου αρχίζει να κινδυνεύει σε περίπτωση διακοπής του έργου. «Μία είναι η λύση προκειμένου να σωθεί το έργο», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «να μην υπάρξει οριστική διακοπή των εργασιών ούτε μία ημέρα, με ταυτόχρονη ακύρωση της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων. Διαφορετικά δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για έργο. Χρήματα ακόμα υπάρχουν, έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό υπάρχει, κανένας δεν έχει δικαίωμα με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις του να διακόψει το έργο».

Όπως αναφέρει στο karfitsa.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο Κατασκευαστικό Τομέα του Μετρό Σταύρος Στέτσικας, έχει ζητηθεί εγγράφως από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούμε ώστε να βρεθεί λύση για το ζήτημα. «Κυρίως από τον πρωθυπουργό ζητάμε να πάρει θέση στο ζήτημα. Το σωματείο εργαζομένων είναι σε ανοικτή επικοινωνία με το Μαξίμου και περιμένουμε να υπάρξει η δέσμευση ώστε να μη γίνουν απολύσεις και να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες του μετρό», εξηγεί ο κ. Στέτσικας.

Αύριο στην Αθήνα αναμένεται η συνάντηση της διοίκησης της Αττικό Μετρό με τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας ώστε να αποφασισθεί τι μέλει γενέσθαι.

Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει ωστόσο προφορικά την ειδοποίηση πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα αρχίσουν να απολύονται τμηματικά από την Τετάρτη.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων του Μτερό Δημήτρης Παππάς, τονίζει ότι βασική επιδίωξη των εργαζόμενων εάν και εφόσον συναντηθούν με τους κυρίους Σαμαρά και Τσίπρα, είναι οι επιδιώξει τους «να μην γίνουν επ’ουδενί αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης με υποσχέσεις, αφού από αυτές χορτάσαμε», λέει ο κ. Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.