Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Προσφυγή στη δικαιοσύνη εξετάζουν οι εργαζόμενοι του Μετρό

avgi.gr,19/01/2015

Στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προειδοποιούν πως θα προσφύγουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση παύσης εργασιών στα εργοτάξια και πραγματοποίησης των απολύσεων τους.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν κλινικώς νεκρά Κλινικώς νεκρά όλα τα εργοτάξια του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώνουν πως δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται οι ίδιοι, μέσω των απολύσεών τους, ως εργαλείο επιβολής νομικών απόψεων και συμφερόντων.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή των εργαζομένων έχει ως εξής:

"Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και το Μετρό Θεσσαλονίκης παραμένει σταματημένο, εν μέσω απολύσεων τόσο του τεχνικού όσο και του επιστημονικού του προσωπικού. Για ποιο έργο μιλάμε που παραμένει στη ζωή, όταν όλα τα εργοτάξια είναι κλινικώς νεκρά, η Κοινοπραξία βρίσκεται σε διαδικασία άμεσης απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων και πιέζει απειλώντας με αποχώρηση, ο Κύριος του έργου προσπαθεί να επιβάλει την απόφαση του για συνέχιση των εργασιών και ο κόσμος της πόλης παραμένει θεατής σε ένα θέατρο του παραλόγου.

Τις πρώτες πράξεις του, τις παρακολουθήσαμε στις συναντήσεις που έγιναν από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αποκαλυπτικές μεν, ενδεικτικές των προθέσεων κάποιων φορέων ότι αντιλαμβάνονται το ρόλο τους, αλλά από μόνες τους δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν το πλαίσιο συνέχισης των εργασιών. Προσπάθειες έγιναν και μάλιστα μάλλον ειλικρινείς και από αρκετούς από τους σημερινούς υποψηφίους. Φαίνεται όμως, πως τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά και το παιχνίδι πολύ μεγάλο.

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ξεκάθαρα πλέον δηλώνει πως η χρηματοδότηση του έργου αρχίζει να κινδυνεύει σε περίπτωση διακοπής του έργου. Μία είναι η λύση προκειμένου να σωθεί το έργο. Να μην υπάρξει οριστική διακοπή των εργασιών ούτε μία ημέρα, με ταυτόχρονη ακύρωση της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων. Διαφορετικά δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για έργο. Χρήματα ακόμα υπάρχουν, έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό υπάρχει, κανένας δεν έχει δικαίωμα με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις του να διακόψει το έργο.

Εμείς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως σε περίπτωση παύσης των εργασιών και πραγματοποίησης των απολύσεων μας, θα καταφύγουμε στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, προκειμένου να καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Δεν αποτελεί απειλή, απλά φαίνεται πως είναι η μοναδική διέξοδος που υπάρχει προκειμένου, τουλάχιστον για μια φορά στη χώρα μας, να αποδοθούν ευθύνες, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να σωθεί ίσως και το πολύπαθο έργο που από πνοή έχει καταντήσει πληγή.

Υπογραμμίζουμε δε, ομόφωνα, μέσω των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων τα μέλη των οποίων απασχολούνται στο έργο, πως δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι, μέσω των απολύσεών τους, ως εργαλείο επιβολής νομικών απόψεων και συμφερόντων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.