Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Θέμα ωρών οι νέες απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

newsfish.gr,29/01/2015

SOS εξέπεμψαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν. Τι ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση και σε ποια λύση προσανατολίζεται το αρμόδιο υπουργείο.

Άλλοι 50 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολυθούν την Παρασκευή από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολυμένων στους 100 μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Σε συνέντευξή Τύπου που έδωσαν στο Εργατικό Κέντρο οι εκπρόσωποι των δύο Σωματείων εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό, ζητούν εσπευσμένα από τη νέα κυβέρνηση να μην εγκριθούν οι μαζικές απολύσεις.

Για τους εργαζόμενους, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ καταγγέλλουν ότι εδώ και δύο μήνες στο μετρό δεν γίνεται καμιά εργασία. Ο ανάδοχος θέλει τη διάλυση της σύμβασης, η Αττικό Μετρό Α.Ε δεν αποδέχεται το αίτημά του και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε μία ατέρμονη νομική αντιπαράθεση.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι υπουργοί ανέλαβαν μόλις εχθές καθήκοντα, αλλά χρονικά περιθώρια για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν. Σήμερα το απόγευμα λήγει η 10ημερη προθεσμία που δίνει ο νόμος στο Συμβούλιο Εργασίας και τον υπεύθυνο υπουργό, για να απορρίψει το αίτημα του αναδόχου για ομαδικές απολύσεις στο κατασκευαστικό τομέα και, τη Δευτέρα, η αντίστοιχη προθεσμία για τους εργαζόμενους στα σκάμματα της αρχαιολογίας. Ζητάμε να μην υπάρξει σιωπηρή έγκριση των απολύσεων από τον υπουργό αλλά και να εγκρίνει το αίτημά μας, για 20ήμερη παράταση στις διαβουλεύσεις μεταξύ κοινοπραξίας και εργαζομένων, για να υπάρξει έστω λίγος χρόνος για την αναζήτηση λύσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Όπως είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο κατασκευαστικό τομέα, Σταύρος Στέτσικας, οι εργαζόμενοι έχουν εγκλωβιστεί στην νομική αντιπαράθεση μεταξύ κοινοπραξίας και κυρίου του έργου, δηλαδή της Αττικό Μετρό Α.Ε. «Χάνουμε τις δουλειές μας όταν η Αττικό Μετρό έστειλε επιστολή την Παρασκευή στον ανάδοχο και ζητάει να συνεχιστούν εργασίες ουσιαστικά σε όλα τα μέτωπα, για ένα τετράμηνο. Για να εκτελεστούν αυτές οι εργασίες, όχι μόνο δεν φτάνουν οι 349 υπό απόλυση εργαζόμενοι, αλλά χρειάζονται κι άλλοι τόσοι», σημείωσε.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων
Εάν δεν βρεθεί άμεση ή προσωρινή λύση στο θέμα του Μετρό τότε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου θα υπάρξουν άλλες 50 απολύσεις εργαζόμενων. Αυτές οι απολύσεις θα έρθουν να προστεθούν στις επίσης 50 που έγιναν την περασμένη Παρασκευή. Την Δευτέρα θα απολυθούν 100 άτομα στα αρχαιολογικά, ενώ θα συνεχιστούν και οι απολύσεις, 50 άτομα ανά εβδομάδα, στην κατασκευή, μέχρι να φύγουν 200 και να μείνουν 49 για λόγους ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα διεκδικώντας στη δικαιοσύνη την ανακληση των απολύσεων τους. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέο "πάγωμα" δύο έως τεσσάρων ετών το έργο.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προσανατολίζονται στο να δώσουν 20ημερη παράταση στις διαβουλεύσεις μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και των εργαζομένων προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες απολύσεις. Οι κίνησεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεσες, αφού λήγει η 10ημερη προθεσμία που δίνει ο νόμος στο Συμβούλιο Εργασίας και τον υπεύθυνο υπουργό, για να απορρίψει το αίτημα του αναδόχου για ομαδικές απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα και, τη Δευτέρα, η αντίστοιχη προθεσμία για τους εργαζόμενους στα σκάμματα της αρχαιολογίας.

"Σε 3-4 χρόνια ολοκληρώνεται το μετρό"
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ο οποίος έκανε λόγο για "οικονομικά προβλήματα" και "διαχειριστική βλακεία". Ο κ. Τσαραμπουλίδης επιτέθηκε στο πρώην γ.γ.Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλο, λέγοντας ότι οι ατέρμονες κόντρες με το Γιάννη Μπουτάρη για τη «Βενιζέλου», δε πρόσφεραν τίποτε στη πόλη και ουσιαστικά αποτελούσαν άλλοθι για να δικαιολογηθεί η έλλειψη χρημάτων. «Το έργο», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, «μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια, αν λυθούν οι εκκρεμότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.