Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

“Έξοδο… κινδύνου” αναζητά η κοινοπραξία στο μετρό με ομαδικές απολύσεις

alpha965.gr,05/06/2015

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της κοινοπραξίας, στην οδό Μιχαήλ Καλού, πραγματοποίησαν νωρίτερα περίπου 30 εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρόσκληση διαβούλευσης της κοινοπραξίας προς το Σωματείο Εργαζομένων στο Αρχαιολογικό κομμάτι.

Η πρόσκληση αφορούσε: αφενός την παράταση του καθεστώτος της εκ περιτροπής εργασίας, αφετέρου την εκκίνηση της διαβούλευσης για ομαδικές απολύσεις. “Ουσιαστικά ήθελε η κοινοπραξία να “εκμεταλλευτεί” το χρονικό διάστημα της εκ περιτροπής εργασίας να προσμετράται και ως χρονικό διάστημα διαβούλευσης για ομαδικές απολύσεις, κατά παράβαση, καθ’ ημάς τουλάχιστον, πάσης έννοιας εργατικού δικαίου. Σκοπός μιας τέτοιας διαβούλευσης είναι η εξεύρεση μιας βέλτιστης λύσης συγκριτικά με την απόλυση. Όταν είσαι ήδη σε καθεστώς εκ περιτροπής, ποια πρόταση θα υποβάλλεις, όταν ταυτόχρονα μια πιθανή δικιά σου πρόταση ήδη εφαρμόζεται;”, διερωτάται ο γ.γ. του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρης Παππάς, επισημαίνοντας τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων για το εργασιακό καθεστώς, με βάση το οποίο εργάζονται μόνο τις Δευτέρες.

Το αίτημα που κατατέθηκε από την πλευρά του προεδρείου των εργαζομένων προς την κοινοπραξίας, αφορούσε την επαναφορά των εργαζομένων σε κανονικό καθεστώς εργασίας, με τα έξοδα (μισθολογικά, ασφαλιστικά) να το αναλαμβάνει η κοινοπραξία, η οποία θα μπορούσε σε μεταγενέστερη φάση να τα διεκδικήσει από την Αττικό Μετρό.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπροσωπεία της εταιρείας, με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Παραρά, δεν έδωσε την παραμικρή πληροφορία στους εργαζομένους για τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής, υπό τον γ.γ. Υποδομών, Γ. Δέδε. “Η εταιρεία επικαλέστηκε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει με την Αττικό Μετρό. Ωστόσο από πηγές μας στο υπουργείο μαθαίνουμε πως υπάρχει αισιοδοξία.”, προσθέτει ο κ. Παππάς.

“Μεταφέρεται μία αισιοδοξία. Είπανε (σ.σ. Αττικό Μετρό & κοινοπραξία) να έχουνε συχνή επικοινωνία και να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, θετική ή αρνητική μέχρι τις 15 Ιουνίου.”, λέει το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, τονίζοντας παράλληλα πως χθες το υπουργείο παρέλαβε τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας, οι οποίες αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά περίπου 150 εκ. από όσα ζητούσε η εταιρεία πριν από δύο μήνες. “Η κοινοπραξία προσθέτει αιτήματα”, διευκρινίζει κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

Κοινή ελπίδα όλων, είναι μέχρι το τέλος της παραταθείσας περιόδου εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας, αρχές Ιουλίου, να έχει ξεμπλοκάρει το έργο.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Λαζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.