Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας

news.makedonias.gr,26/06/2015

Σπίρτζης: Έχετε άλλη μια ευκαιρία για συμφωνία, διαφορετικά διαλύω τη σύμβαση

Στον… αέρα βρίσκεται και πάλι το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αιτία τώρα είναι οι αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας για το ύψος των αποζημιώσεων, που βάζουν στο τραπέζι ακόμη και την επαναδημοπράτηση του έργου.

Χθες, Πέμπτη, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία συμβιβασμού σε μία τελευταία συνάντηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Εάν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το δημόσιο θα προχωρήσει στην διάλυση της σύμβασης και την εκ νέου δημοπράτηση του έργου, επιλογή που για πρώτη φορά φάνηκε να εμφανίζει πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων θα μπορεί να προβλέψει καλύτερα τις καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ή απαλλοτριώσεων, θα μπορούν να προβλεφθούν συστήματα νέας τεχνολογίας αλλά και ενιαίος σχεδιασμός με την επέκταση της Καλαμαριάς και τις μελλοντικές επεκτάσεις προς Σταυρούπολη, Εύοσμο και Αεροδρόμιο.

Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στους βουλευτές χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους εργολάβους, έκανε λόγω για μεθοδεύσεις και εκβιασμούς αλλά και για παζάρια από την πλευρά της κοινοπραξίας που συνδέουν την συνέχιση του έργου με τις αποζημιώσεις. Όπως δήλωσε είναι αδιανόητο σε μία σύμβαση συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, η οποία έχει απορροφήσει 350 εκατ. ευρώ, να διεκδικεί ο ανάδοχος 680 εκατ. ευρώ! Στόχος όπως είπε να επιτευχθεί μία συμφωνία που δεν θα καταστρατηγεί την σύμβαση – όπως πασχίζει η κοινοπραξία -χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει ένα πρόσθετο κόστος αποζημιώσεων που θα είναι τεκμηριωμένο και θα ξεφεύγει από την λογική των παζαριών και των εξωφρενικών διεκδικήσεων. «Συνεχώς εγείρει νέες διεκδικήσεις ενώπιον της διαιτησίας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ανάδοχος θα περιμένει την έκδοση των διαιτητικών αποφάσεων κι εφόσον αυτές είναι ικανοποιητικές για αυτόν, θα συνεχίσει τις εργασίες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως αναφέρθηκε τα κυριότερα θέματα διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν τις αποζημίωσης εξαιτίας καθυστερήσεων στην παράδοση χώρων και πρόσθετη αμοιβή λόγω αποκλίσεων μεταξύ των συμβατικών προδιαγραφών και της προσφοράς του αναδόχου, η οποία ήταν με κατ” αποκοπήν τίμημα. Επίσης, υπάρχουν διαφωνίες στις πιστοποιήσεις εργασιών, στην μεθοδολογία τιμολόγησης, το χρονοδιάγραμμα κτλ. Στελέχη πάντως της κοινοπραξίας πριν μία εβδομάδα, εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι θα υπάρξει συμφωνία παρά την άποψη που εκφραζόταν ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει μία πλευρά (σ.σ της Αττικό Μετρό) που δυναμιτίζει το κλίμα των συζητήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.