Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Εντός Οκτωβρίου, η λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης

kathimerini.gr,07/10/2015

Τη λύση για την επανεκκίνηση του μετρό Θεσσαλονίκης υπόσχεται να ανακοινώσει έως το τέλος του μήνα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Θα ακολουθήσει η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του Μορέα, καθώς και η οριστικοποίηση του τρόπου ολοκλήρωσης των πέντε παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων ως προς τα χρονοδιαγράμματα και την πηγή χρηματοδότησης.


Τον κ. Σπίρτζη επισκέφθηκε χθες η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, προκειμένου να συζητήσουν τις εκκρεμότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. «Εχουμε κάποια προβλήματα και καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης», ανέφερε η κ. Κρέτσου. «Συμβουλεύσαμε τις Αρχές να λάβουν άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται νέα νομοθεσία, άρα και έγκριση από τη Βουλή (σ.σ. ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε εκ των υστέρων ότι η επίτροπος αναφερόταν στην αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του Μορέα). Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα και στη συνέχεια μέσα από τεχνικές συναντήσεις να λύνονται τα επιμέρους προβλήματα».

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση με την επίτροπο εντός 15νθημέρου, προκειμένου «να δούμε τρόπους ολοκλήρωσης των έργων και να κάνουμε τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου». Ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι η λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση με την κοινοπραξία. Για το ζήτημα της Βενιζέλου, ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητα εμπόδιο στην εξέλιξη του έργου και ότι η λήψη της οριστικής απόφασης για την τύχη του σταθμού θα πρέπει να ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Για τις όποιες συμπληρωματικές συμβάσεις χρειαστεί να υπογραφούν, ο κ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιαστούν στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι το μόνο έργο που κατ’ εξαίρεση θα συνεχιστεί και σε τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Οπως έχει εδώ και μία διετία αποφασιστεί, η κατασκευή της κύριας γραμμής χωρίστηκε σε δύο φάσεις: το πρώτο έργο (Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) αφορούσε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες και ένα κομμάτι της σήραγγας και το δεύτερο (ΕΣΠΑ και νέο ΕΣΠΑ) τις υπόλοιπες εργασίες. Η δε επέκταση προς Καλαμαριά είναι έργο-γέφυρα, με εγγεγραμμένα μόλις 42,5 εκατ. ευρώ στο τρέχον ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 526 εκατ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ.

Η χρηματοδότηση

Το κύριο ζήτημα για το υπουργείο είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιτροπή αρνείται να δεχθεί κατ’ εξαίρεση τη συνέχιση στο νέο ΕΣΠΑ και αυτών των οδικών έργων (είχαν ξεκινήσει στο Γ΄ ΚΠΣ). Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει υποχώρηση από κοινοτικής πλευράς, το Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει να καλύψει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης (το οποίο αντίστοιχα θα «χαθεί» από το τρέχον ΕΣΠΑ). Ο κ. Σπίρτζης, πάντως, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για παράταση ή για πρόσθετη χρηματοδότηση για τα τρία από τα πέντε έργα (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Ε65), καθώς τα άλλα δύο (Μορέας και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) βρίσκονται σε ποσοστό ολοκλήρωσης άνω του 90%, οπότε δεν υπολείπονται σημαντικοί πόροι. Η δε τύχη των επεκτάσεών τους (Πάτρα - Πύργος και Λαμία - Ξινιάδα) θα κριθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.