Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

«Νέες περιπέτειες για το Μετρό Θεσσαλονίκης»

karaoglou.gr,09/10/2015

Αρ. πρωτ.: 144

Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Νέες περιπέτειες για το Μετρό Θεσσαλονίκης»


Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, έπειτα από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου. Ο κίνδυνος ακύρωσης του συγκεκριμένου σταθμού, αλλά και ολόκληρου του έργου είναι πλέον ορατός. Ως εκ τούτου νέα προβλήματα θα εμποδίσουν την ομαλή προώθηση του έργου και οι συνέπειες για την πόλη θα είναι για ακόμη μια φορά καταστροφικές.

Οι καθυστερήσεις και οι άστοχοι χειρισμοί, κατά το παρελθόν, έθεσαν σε τέλμα το έργο, το οποίο κινδύνευε ακόμη και με ματαίωσή του. Η δε οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι επαγγελματίες του κέντρου, βλέποντας καθημερινά τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους να πλήττονται, ήταν και παραμένει τεράστια. 

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελεί ανάσα για το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και ολόκληρη την πόλη. Η απόφαση όμως του ΚΑΣ, που απαγορεύει επί της ουσίας την απόσπαση των αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος να αποκτά αρχαιολογική μορφή και μόνο, δημιουργεί τεχνικά εμπόδια για την κατασκευή του σταθμού. Επακόλουθο είναι να αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός του έργου και να τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της χρηματοδότησής του από ευρωπαϊκά προγράμματα και ως εκ τούτου η ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προωθήσει την κατασκευή του πολύπαθου έργου του μετρό Θεσσαλονίκης και ποιος ο σχεδιασμός του για το συγκεκριμένο έργο;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.