Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

«Γκάζι» στα δημόσια έργα ζητά η Ε.Ε.

imerisia.gr,07/10/2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Την άμεση επιτάχυνση των δημοσίων έργων και ιδιαιτέρως του μετρό της Θεσσαλονίκης, τα οποία και αποτελούν το βασικό κορμό της οικονομίας ζήτησε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.


Από την πλευρά του. ο υπουργός δεσμεύτηκε έως το τέλος Οκτωβρίου να υπάρξει συμφωνία για την επανεκκίνηση των έργων στο μετρό Θεσσαλονίκης.

«Γρήγορα» 

Είναι σημαντικό να κινηθούν όλα αυτά γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια, μέσα από τεχνικές συναντήσεις που θα επιλύουν προβλήματα», επισήμανε η κ. Κρέτσου η οποία ανέφερε ότι με τη δημοσίευση των μέτρων, απελευθερώνονται άμεσα 2 δισ. ευρώ και υπάρχουν και εξοικονομήσεις στον εθνικό προϋπολογισμό για ακόμα 2 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα.

Ο κ. Σπίρτζης μίλησε για στενή συνεργασία των δυο πλευρών, καθώς αναμένεται σε 15 ημέρες νέα συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα και να έχει υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση του έργου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί πιθανή μια επαναδημοπράτησή του. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι προχωρεί και το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων, με στόχο να «ξαναζωντανέψουν» τα έργα με την ηγεσία του υπουργείου να δηλώνει αισιόδοξη ότι θα υπάρξουν πληρωμές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, το ποσό των χρημάτων από το ΕΣΠΑ που αφορούν τα έργα του υπουργείου ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα.

Το πλάνο του υπουργείου Υποδομών, είναι ότι όποια έργα δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου -οπότε και λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ- να μεταφερθούν ως έργα-γέφυρα στο νέο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, η επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των ΣΔΙΤ σε Πελοπόννησο και Ήπειρο τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων υπενθυμίζοντας την καταδίκη της Ελλάδας για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.