Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες απολύσεις αρχαιολόγων στο Μετρό (video)

alterthess.gr,27/11/2015

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Κοινοπραξίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα στο Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς την Πέμπτη ενημερώθηκαν πως από τους 83 εργαζομένους που είχαν απομείνει, απολύονται οι 70.


Μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργαζομένων και κοινοπραξίας για την επίσημη ανακοίνωση των νέων απολύσεων, συνάντηση που μετά από αίτημα των εργαζομένων αναβλήθηκε καθώς την ύστατη στιγμή υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επικοινώνησαν με τον αρμόδιο Υπουργό Χρ. Σπίρτζη ο οποίος τους είπε πως δεν ήταν ενήμερος για τις νέες απολύσεις και πως θα παρέμβει με στόχο την ανατροπή των απολύσεων καθώς την ίδια ώρα στην Αθήνα συναντάται η τριμερής επιτροπή με τη συμμετοχή του Υπουργείου, της Αττικό Μετρό και της Κοινοπραξίας η οποία και επεξεργάζεται την τελική συμφωνία για την επανέναρξη των εργασιών.

Παράλληλα, η κοινοπραξία ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα σε άδεια άνευ αποδοχών αναμένεται να μπουν και οι 78 εργαζόμενοι στο κατασκευαστικό κομμάτι.

Αν τελικά γίνουν οι απολύσεις τη Δευτέρα ουσιαστικά απολύεται σχεδόν το σύνολο του προσωπικού στο αρχαιολογικό τμήμα με αυτούς που απομένουν να εκτελούν χρέη φυλάκων, την ώρα που στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η επανέναρξη των εργασιών από τον Υπουργό Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.

"Μας ανακοινώθηκε απόλυση και το κλείσιμο του αρχαιολογικού τμήματος, πέρα των φυλάκων για ένα μικρό διάστημα που θα χρειαστούν για τη διασφάλιση των αρχαιοτήτων. Οι απορίες είναι σοτ αν κάποιος κοροϊδεύει αυτή τη πόλη και ποιος είναι αυτός από τους δύο", δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα Χάρης Κυπριανίδης.

"Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις ότι το έργο ξεκινάει και είναι πολύ κοντά στη λύση", τόνισε από τη πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο κατασκευαστικό τμήμα του Μετρό Σταύρος Στέτσικας και πρόσθεσε πως "παρ'όλα αυτά προχθές ανακοινώθηκανη και σε εμάς και στο αρχαιολογικό απολύσεις και μάλιστα στο κατασκευαστικό ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε διαθεσιμότητα θα πάμε σε άδειες ανευ αποδοχών".

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων έδωσε το "παρών" και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παν. Τσαραμπουλίδης ο οποίος εκτίμησε πως οι απολύσεις γίνονται ώστε να επαναπροσληφθούν με χαμηλότερους μισθούς οι εργαζόμενοι.

"Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος κοροϊδεύει ποιον. Η κοινοπραξία λειτουργεί εν λευκώ; Η κυβέρνηση δεν επηρρεάζει τις εξελίξεις;", τόνισε και πρόσθεσε πως ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης "κρύβεται" καθώς παρά τις δηλώσεις για επίτευξη συμφωνίας οι απολύσεις συνεχίζονται. "Αν νομίζουν ότι με τα ψέμματα μπορούν να κερδίσουν χρόνο και χρόνο διακυβέρνησης δηλαδή είναι γελασμένοι", τόνισε και προανήγγειλε δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που η ιστορία των διαπραγματεύσεων καταλήξει αρνητικά για τους εργαζόμενους.


                                    


                                    


                                    


                                    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.