Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

"Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης στις αρχές του νέου έτους" (ΦΩΤΟ+VIDEO)

thestival.gr,07/11/2015


Αρχές του χρόνου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και πάλι οι εργασίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης, μετά από 11μηνη παύση, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Ο υπουργός σε συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσανίκη με εκπροσώπους των εργαζομένων του μετρό και με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, δεσμεύθηκε ότι στα τέλη του Νοεμβρίου θα φέρει συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας και του δημοσίου ώστε να υπάρξουν διαβουλεύσεις από τους φορείς,


Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τον εργολάβο για τις εξωσυμβασιακές απαιτήσεις της κοινοπραξίας, που ανέρχονται στα 650 εκατ. ευρώ, ο κ. Σπίρτζης είπε: "Δεν κάνουμε παζάρια, για το πόσα λεφτά θα δώσουμε στον εργολάβο. Υπάρχουν αποφάσεις διαιτητικών δικαστηρίων... Εμείς θέλουμε να δούμε μια συμφωνία στην οποία να παραιτείται από τις διαιτησίες η κοινοπραξία και να παραιτηθεί και το ελληνικό δημόσιο από τις δικές του απαιτήσεις, προκειμένου με αμοιβαία κατανόηση να βρούμε συμφωνία για να ξεκινήσει το έργο". Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο ποσό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο 1/3 του ποσού.

Όσον αφορά τον σταθμό Βενιζέλου ο υπ. Μεταφορών ανέφερε πως "είναι ένας κρίσιμος σταθμός για το έργο, όπως είναι πολύ σημαντικές και οι ανακαλύψεις και τα ευρήματα. Τον ρόλο της διευθύνουσας υπηρεσίας δεν θα τον κάνει ούτε ο υπουργός ούτε κανένας άλλος παράγοντας, αφού υπάρχουν επιστήμονες που εργάζονται στο έργο και μελετητές των φορέων. Θα δοθεί μια λύση με την οποία θα σεβόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και αν χρειαστεί θα δοθεί και επιπλέον χρηματοδότηση".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε πως το έργο του μετρό είναι ένα πολύπαθο έργο. "Θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ξανά το έργο. Η συμφωνία που δεσμεύτηκε ότι έχει ο υπουργός μάς καλύπτει και ελπίζουμε στις αρχές του χρόνου να έχει ξεκινήσει το έργο και να απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι όπως απαιτείται".

Τέλος ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση με τον υπουργό. "Σε 20 μέρες θα έρθει η συμφωνία και ελπίζουμε να έχει αίσιο τέλος. Η συμφωνία θα έχει έρθει στα χέρια της πόλης και αναμένουμε από τους ανθρώπους της να πράξουν θετικά. Στο μετρό αυτήν τη στιγμή εργάζονται 200 άτομα. Για να δουλέψει σε πλήρεις ρυθμούς χρειάζονται 3 χιλιάδες. Τα έργα θα ξεκινήσουν σταδιακά και όχι αμέσως", ενώ όπως τόνισε ο κ. Κυπριανίδης εκτιμάται ότι με αυτούς τους ρυθμούς το έργο μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

Δείτε τις ΦΩΤΟ και τα VIDEO του Thestival.gr:




                                  

                                  
 
                                 

                                 

                                       

                                 

                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.